Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik LIDER 13. godinu za redom organiziraju „48 SATI" – Susret gradonačelnika i poduzetnika koji će se održati u pulskom hotelu Park Plaza Histria od 24. do 26. studenog.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na otvorenju Susreta u srijedu, 24. studenoga u 20 sati, govorit će o primjerima dobre prakse najvećeg istarskog grada. U četvrtak, 25. studenog 2021. godine gradonačelnik Zoričić sudjeluje na okruglom stolu „Razvojne vizije gradova", a u petak, 26. studenog na okruglom stolu „Energija iz otpada – snaga otpada za 21. stoljeće" zajedno sa savjetnicom za zelene politike Koviljkom Aškić.

Cilj Susreta gradonačelnika i poduzetnika je raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih jedinica te predstaviti uspješne primjere i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnicima i poduzetnicima.

Financiranje projekata gradskih i lokalnih potreba je sve teže i potrebno je pronalaziti nove modele suradnje gradskih vlasti i poslovne zajednice. Smanjena mogućnost financiranja komunalne infrastrukture i javnih investicija te rastuće potrebe gradova upućuju na pojačanu komunikaciju poslovne zajednice i gradskih vlasti.

Susret gradonačelnika i poduzetnika ukazuje upravo na potrebu aktivne uloge gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Nužno je osvijestiti potrebu i mogućnost da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju.

U EU je regionalna politika jedna od najvažnijih, a i u Hrvatskoj se sve više pažnje posvećuje važnosti gradova, županija i regija. Kriza je šansa za regionalnu politiku i naglašenu ulogu gradova kao generatora poslovne aktivnosti.

Upravljačke sposobnosti gradova treba unaprijediti u korist građana i poduzetnika. Stoga ovaj skup treba ukazati na razvojnu ulogu gradova, kako i koliko gradovi privlače investicije, kako unaprijediti konkurentnost gradova. Na susretu će se predstaviti dobri primjeri – gradovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj.

Gradonačelnik Filip Zoričić i predsjednik Udruge gradova Željko Turk potpisat će Sporazum o financiranju troškova organizacije 13. Susreta gradonačelnika i poduzetnika, a u sklopu Susreta u Puli će se narednih dana održati i sjednice Predsjedništva i Skupštine Udruge gradova na kojoj će se izabrati novi predsjednik.

Dosadašnji susreti gradonačelnika i poduzetnika okupljali su više stotina sudionika te se i ove godine očekuje zanimljiva i korisna rasprava o važnim temama za lokalne zajednice.

S obzirom na epidemiološku situaciju i planirani broj uzvanika, sudjelovanje na konferenciji bit će moguće isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju, testiranju i /ili preboljenju bolesti COVID-19, stoji u priopćenju. (iPress)