U sklopu nacionalne kolektivne akcije sadnje stabala - „Zasadi stablo, ne budi panj!", koja se održava tijekom studenog 2021. godine, Grad Pula je osigurao 190 stabala voćaka za svoje sugrađane.

Građanima su na  raspolaganju trogodišnje voćke i to 70  komada maslina, 60 stabala smokvi, 45 sadnica nara te 15 sadnica cijepljenog lješnjaka, sve  za sadnju u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova.

Građani grada Pule za dodjelu stabala voćaka mogu se prijaviti na e-mail Udruge za zaštitu okoliša "Zasadi stablo, ne budi panj!" (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te zatražiti jedno stablo po vlastitom odabiru,  od ponuđenih i dostupnih voćaka. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i kontakt telefon. Zahtjeve je moguće podnositi na navedeni e-mail do 30. studenog 2021. godine ili do podjele svih dostupnih 190 sadnica.

Građani koji putem e-maila upućenog Udruzi za zaštitu okoliša "Zasadi stablo, ne budi panj!" iskažu interes za sadnju u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova bit će obuhvaćeni popisom koji će Udruga dostaviti Gradu Puli, a stabla voćaka građani će moći preuzimati u gospodarskom dvorištu Hercuanee u Valmadama od početka prosinca nadalje, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni putem mrežnih stranica i medija. Pri preuzimanju stabala bit će nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera zaštite.

Osim podjele stabala voćaka građanima za sadnju u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova, u okviru akcije sadnje stabala, tijekom narednog razdoblja Grad Pula će saditi stabla i na javnim zelenim površinama -  novouređenom parkiralištu u Šijani, što će dodatno doprinijeti povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša kao i neposredno utjecati na ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

U posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija ugljičnog dioksida i ugljični otisak.

Sudjelovanje u akcijama sadnje stabala, samostalno ili u suradnji s institucijama, tvrtkama, udrugama i građanima, jedan je od prioriteta Grada Pule na daljnjem putu održivog razvoja, uz razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života kao i obvezu i odgovornost u cilju prilagodbe klimatskim promjenama, poručili su iz Grada Pule. (iPress)