Nacionalna kolektivna akcija sadnje stabala - „Zasadi stablo, ne budi panj!", za realizaciju koje je Grad Pula osigurao 190 stabala voćaka za svoje građane, približava se kraju.

Svi građani koji su se pravovremeno prijavili i primili informaciju na e-mail da su dobili sadnicu, mogu doći preuzeti svoje sadnice u tehničko dvorište Pula Herculaneae, na Valmadama, u dva termina : u subotu, 04.12.2021. u periodu od 9-14 sati ili u ponedjeljak 06.12.2021. u periodu od 13 do 15 sati.

Pri preuzimanju stabala nužno je pridržavati se svih epidemioloških mjera zaštite.

Podsjetimo, građanima su bile na raspolaganju trogodišnje voćke i to 70 komada maslina, 60 stabala smokvi, 45 sadnica nara te 15 sadnica cijepljenog lješnjaka, sve za sadnju u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova.
Za dodjelu stabala voćaka građani su se mogli prijaviti na e-mail Udruge za zaštitu okoliša "Zasadi stablo, ne budi panj!" te zatražiti jedno stablo po vlastitom odabiru, od ponuđenih i dostupnih voćaka. U zahtjevu je bilo potrebno navesti ime i prezime, adresu i kontakt telefon. Zahtjeve je bilo moguće podnositi na mail Udruge do 30. studenog 2021. godine, odnosno do podjele svih dostupnih 190 sadnica.

Po objavi poziva, građani su iskazali veliki interes i u vrlo kratkom roku, na mail Udruge zaprimljeno je više od 400 prijava građana. Građanima koji su se pravovremeno prijavili, na mail je poslana informacija o dodjeli sadnice.

Obzirom na iskazan iznimno velik interes, građani koji ne preuzmu dodijeljenu im sadnicu u navedenim terminima, gube pravo na sadnicu i one će se dodjeljivati dalje, onim već prijavljenim građanima, koji nisu dobili sadnicu u prvom terminu. Novi termin podjele bit će određen odmah nakon isteka roka preuzimanja sadnica i saznanja o slobodnom broju sadnica te će Udruga građanima poslati mail s obavijesti o dodjeli sadnice.

Osim podjele stabala voćaka građanima za sadnju u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova, u okviru akcije sadnje stabala, tijekom narednog razdoblja Grad Pula će saditi stabla i na javnim zelenim površinama - novouređenom parkiralištu u Šijani, što će dodatno doprinijeti povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša kao i neposredno utjecati na ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

U posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija ugljičnog dioksida i ugljični otisak.

Sudjelovanje u akcijama sadnje stabala, samostalno ili u suradnji s institucijama, tvrtkama, udrugama i građanima, jedan je od prioriteta Grada Pule na daljnjem putu održivog razvoja, uz razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života kao i obvezu i odgovornost u cilju prilagodbe klimatskim promjenama, izvijestili su iz Grada Pule. (iPress)