Državni hidrometeorološki zavod za ponedjeljak i utorak objavio je crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala. Čeka nas olujna bura, podno Velebita orkanska. U Gorskom kotaru će padati snijeg.

U Istri jaka bura već puše, a mjestimice će biti olujna s najjačim udarima do 130 km/h, dok se na Kvarneru i Velebitskom kanalu očekuju orkanski udari vjetra i do 185 km/h. Jutarnje temperature će u središnjoj Istri ali i na jugu Poluotoka sutra biti oko -5 stupnjeva pa zaštitite vanjske vodovodne instalacije i biljke. Minisi se očekuju i idućih nekoliko dana.

Uz sunčano vrijeme dnevna temperatura će rasti i do +10. 

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 

Građani trebaju biti spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, upozorava se uz savjete da ukoliko nije nužno, ne krećete na put.

- U zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U ostalim predjelima mjestimice umjerena naoblaka, a u Slavoniji i Lici ponegdje može pasti i malo snijega. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka, podno Velebita i Biokova olujna bura s orkanskim udarima. Minimalna temperatura zraka od -6 do -2, na Jadranu od 1 do 6, a maksimalna između -1 i 4, na Jadranu od 5 do 10 °C, prognozira DHMZ. (Tatjana Uvodić Iveša/iPress)