Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu", zamišljen kao događaj koji na poseban način promiče proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, svečano je u petak otvoren u Svetom Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica".

Naime, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije covida-19, sajam se ove godine od 13. do 15. svibnja održava na novoj lokaciji Hrvatske kuće od kobasica, koja je otvorena prošle godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna i koja, kako se čulo, pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre te nudi nove sadržaje u gastronomskoj ponudi.

Na otvorenju sajma "S klobasicom u Europu" bila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je tom prigodom rekla da Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a za još 16 se priprema takva zaštita.

"Tempo koji smo imali u posljednje vrijeme doveo nas je, iako smo najmlađa članica Europske unije, na sedmo mjesto po broju ovih vrijednih oznaka u Europi. Istarska županija je jedna od najboljih u tom procesu. Ponosimo se oznakama izvornosti za istarsku pršut i za istarsko djevičansko maslinovo ulje te s oznakama koje su u pripremi, bilo za predaju na europskoj, bilo na nacionalnoj razini", istaknula je Vučković i dodala kako su to meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica koja je u pripremi za dobivanje prijelazne nacionalne oznake.

Načelnik općine Svetog Petra u Šumi i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić istaknuo je kako je želja općine potaknuti na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima kako bi Sveti Petar u Šumi, kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, postao stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

"Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora", poručio je Bratulić. (Hina)