Danas u Puli mladi su mogli saznati sve o tome kako postati policajac ili policajka, a sutra će to moći učiniti i u Pazinu na Trgu Slobode. Kako bi se mladima približio policijski poziv, Policijska uprava istarska organizirala je Dane otvorenih vrata, a prva aktivnost održana je danas na Narodnom trgu u Puli.

Po pozivu policije, Dan otvorenih vrata posjetile su nezaposlene osobe i učenici srednjih škola s pulskog područja, ali nije samo njih zanimalo što sve policija radi i kako se može postati policajac ili policajka. Brojni građani i turisti koji su se zatekli u gradu zastali su i sa zanimanjem pogledali pokazne vježbe policijskih službenika.

Demo tim temeljne policije pokazao je kako se rukuje pištoljem i jurišnom puškom VHS K2 u različitim situacijama, pa i kada je policijskom službeniku jedna ruka ozlijeđena. Vjerni, četveronožni, policijski partner Duks pokazao je kako vješto pronalazi drogu u automobilu, bez obzira kako dobro ona bila sakrivena, dok je demo tim interventne policije pokazao kako savladati napadača kada on ima nož, pištolj ili pušku. Borilačke vještine i rukovanje tonfom potaknuli su mlade da se nakon pokaznih vježbi zadrže nešto duže na info punktu interventne policije te da i sami isprobaju opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

''Ovo je prilika da se približimo građanima, pogotovo mladima te da im u neposrednom kontaktu pokažemo što znači biti policajac ili policajka. Jer ovo nije samo zanimanje. Ovo je cjeloživotni poziv i način života. Da biste bili uspješan policajac ili policajka morate biti motivirani za pomaganje i za to da služite svojoj zajednici i brinete o sigurnosti svojih sugrađana'', rekao je načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave istarske Mladen Blašković koji i sam već preko 30 godina nosi policijsku odoru.

Da i oni jednog dana žele biti dio ''plave obitelji'' koja brine o sigurnosti, pokazali su brojni mladi srednjoškolci koji su sa sobom ponijeli obrasce prijave na natječaj za zanimanje policajac ili policajka. Nadamo se da će uspješno prići testiranje i sljedeće godine postati dio tima Policijske uprave istarske, a sve one koji danas nisu stigli u Pulu, pozivamo da nam se sutra od 10 sati pridruže na Trgu Slobode u Pazinu i saznaju kako postati policajac ili policajka. (iPress)