Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, slavi se od 1977. godine. Dan je to kada muzeji kao institucije podsjećaju na vlastitu ulogu u društvu i društvenom razvoju.
Povodom Dana muzeja podsjećamo na izložbe koje trenutno možete vidjeti u objektima Arheološkog muzeja Istre.

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u tijeku je izložba „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina". Izložba prikazuje tri broda izrađena tehnikom šivanja, koji se približno mogu datirati od 1. do 3. stoljeća. Prvi je brod pronađen 1966. godine, što je najstarija godina pronalaska nekog šivanog broda u Hrvatskoj. Valja podsjetiti da je najstariji šivani brod u Hrvatskoj, i jedan od najstarijih na Mediteranu, pronađen u Istri, u Zambratiji. U Hrvatskoj je pronađeno ukupno desetak drevnih brodova nastalih ovom zahtjevnom tehnikom (konopima napravljenim od biljaka poput brnistre gustim šivanjem spajaju se platice i drugi dijelovi broda, a svaki komad drveta pomno je istesan kako bi obuhvatio konop). Zatonski su specifični jer pokazuju da se uporaba šivanih brodova nastavila i u antici.

U Galeriji C8 postavljena je izložba „Religije kamenog doba". Izložba traga za počecima religioznosti i duhovnosti kod čovjeka, jedinog živog bića koje ima sposobnost vjerovati u nadnaravno. Arheološki nam nalazi govore kako nastanak religije ne možemo pripisati ni neandertalcima, ni ranijim precima, nego je povezan s nastankom modernog čovjeka.

U „Prozoru u prošlost", u Carrarinoj 4, još se mogu vidjeti antička sidra iz našeg fundusa te doznati kako je kroz prošlost tekao razvoj ovog predmeta iznimno važnog za sudbinu pomorstva i ribarstva.

U Galeriji Amfiteatar otvorena je izložba „Šareni trijem", gdje se učenici latinskog jezika iz 11 hrvatskih škola bave arheološkim nasljeđem povezanim sa svijetom latiniteta.

U organizaciji AMI-ja od 16. do 22. svibnja održava se i međunarodni kongres podvodnih arheologa pod nazivom „U Posejdonovu carstvu". Nekoliko razgovora sa sudionicima kongresa moći ćete ovih dana poslušati na našim društvenim stranicama.

Ovogodišnja je tema Dana muzeja „Moć muzeja". Odnosi se na moć muzeja da gradi društvo kroz cjeloživotno i svima dostupno obrazovanje, moć da kroz upotrebu tehničkih inovacija dođe do publike, te moć da podrži održivost podržavajući lokalne resurse i plasirajući znanstveno provjerene činjenice o klimatskim promjenama.
Arheološki muzej Istre u svom radu nastoji djelovati u svim navedenim smjerovima, stoji u priopćenju. (iPress)