Turističko-ugostiteljska škola Anton Štifanić iz Poreča bila je domaćinom 6. Festivala zavičajnosti srednjih škola Istarske županije, koji se održava pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, uz sudjelovanje 21 srednje škole Istarske županije.

Podsjetimo, Istarska županija je 2014. godine pokrenula projekt Zavičajne nastave, a interes i odaziv u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Istre je izuzetno velik. Zavičajna je nastava zamišljena kao projektni i istraživački rad s ciljem stjecanja znanja o zavičaju, njegovim osobitostima te s idejom osnaživanja zavičajnog identiteta. Festival zavičajnosti utemeljen je već naredne godine od osnutka projekta te otada uživa veliku popularnost među učenicima, nastavnicima i roditeljima. Ovogodišnji Festival sa svojim raznolikim temama potvrdio je status Istre kao multikulturalne regije gdje se svi sudionici mogu upoznati s dijalektima, običajima i tradicijom istarskog poluotoka.

Program je službeno otvoren jučer, 24.05.2022. u dvorištu škole gdje su učenike i profesore pozdravili ravnateljica TUŠ Antona Štifanića Tatjana Gulić Pisarević, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zamjenica župana Jessica Acquavita, a sudjelovao je i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, te predsjednica Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u srednjim školama Dijana Muškardin. Nastupile su plesačice iz udruge USB Poreč i folklorna skupina Osnovne škole Poreč. 

Kako je napomenula ravnateljica Tatjana Gulić Pisarević, škola dugi niz godina u sve predmete, projekte i aktivnosti uključuje zavičajne teme jer je takva nastava posebna, maštovita i raznolika. Ona u sebi objedinjuje sva područja: kako društvene predmete tako i prirodne, stručne i humanističke, ujedinjuje nas također u zaštiti okoliša i očuvanju prostora. 

I dok su gosti uvodno mogli isprobati delicije koje su im pripremili učenici TUŠ A. Štifanića, u dvorištu škole organizirana je prezentacija projekata poput Džins i kafe – ča smo sve švercali priko granice Srednje škole Mate Balote Poreč o putovanjima u Trst, ili To lito na pjatu - projekt TUŠ Antona Štifanića, pa je tako na meniju bila maneštra s koromačem koja se tradicionalno jela tijekom svibnja. Predstavljene su i ribarska tradicija, autohtona stabla Istre, žive jaslice kao čuvar baštine, a učenike su zanimale i razne povijesne faze Istre - od antike do belle epoque. (iPress)