Pulski gradonačelnik Filip Zoričić u četvrtak je najavio da će u ponedjeljak Skupštini ŽCGO Kaštijuna predložiti opoziv dosadašnjeg direktora Fabia Giacomettija, a dužnost v.d. direktora do završetka javnog natječaja obavljat će pročelnica za lokalnu samoupravu Anja Ademi.

"Mnogi se posljednjih dana javljaju kao spasioci Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijuna i stručnjaci za zaštitu okoliša. Definitivno je da su lokacija, koncept i tehnologija ovog ŽCGO-a pogrešne", naveo je Zoričić na društvenim mrežama.

Ocijenio je kako su loše odluke prijašnjih politika uništile živote okolnih mještana, i da se mora naći novo rješenje kako bi se što prije pogon ŽCGO prilagodio samo Puli i Puljštini.

Zoričić je naglasio da na Kaštijun ne smije dolaziti biootpad.

"Tko ga doveze mora platiti četiri puta veću cijenu. I zato ćemo napraviti reset, jer smo mi morali bolje, već ove godine. Danas je predsjednica Nadzornog odbora Koviljka Aškić dala neopozivu ostavku dok ću u ponedjeljak Skupštini predložiti opoziv direktora i člana Uprave Fabija Giacomettija", poručio je pulski gradonačelnik .

Predložit će da novi član NO bude Marino Drandić dok bi dužnost v.d. direktora, do završetka javnog natječaja koji je u tijeku, obavljala pročelnica Anja Ademi.

Problem kvara dizalice moramo što prije riješiti, a do tada, kaže pulski gradonačelnik Zoričić, " neću dopustiti da IDS drži predavanja i moralizira nad građanima koji nisu krivi za ovakvo stanje. Prave se svecima u paklu", dodao je.

Kaže kako se jedno pitanje nameće - što je IDS napravio tolike godine na vlasti da toliko od njega očekuju u kratko vrijeme? Jedno veliko ništa!", naveo je Zoričić

Napominje kako više nema vremena za strpljenje, niti alibije iz prošlosti.

Naime, početkom lipnja došlo je do kvara na dizalici u ŽCGO Kaštjun, zbog čega je najprije bilo planirana obustava prihvata otpada.

No, Kaštijun je ipak zaprimao otpad te ga skladištio umjesto da ga obrađuje. Samo dva dana nakon što je sredinom lipnja taj kvar otklonjen, došlo je do nove havarije koja je zaprijetila dugotrajnom blokadom rada cijelog sustava zbrinjavanja otpada.

"Prvi ja nemam na to pravo i moram stati uz sugrađane. Svoj dio odgovornosti imam i zato se to mora riješiti. Pozivam komunalce i druge gradove i općine u Istri da nam pomognu, da na sastanku u ponedjeljak zajedno donesemo privremeno rješenje, dok se kvar ne popravi. Sve drugo, svaka druga politika, vodi nas unazad", zaključio je Zoričić.

Predsjednica Nadzornog odbora županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun Koviljka Aškić jutros je podnijela neopozivu ostavku. (iPress)