Gradska knjižnica Poreč, osim u matičnom i odjelu za djecu i mlade na Trgu Marafor, svoje usluge nudi i u knjižničnim stacionarima u Červar Portu, Varvarima, Novoj Vasi i Baderni, što knjigu čini dostupnu svima. Kako se kroz dugogodišnju praksu pokazalo da je, za kvalitetan rad i ispunjenje svih ciljeva rada s korisnicima u stacionarima, a posebno s djecom i mladima, potrebno pristupiti informatizaciji stacionara, Gradska knjižnica Poreč započela je s ovim velikim projektom s ciljem podizanja kvalitete usluge u stacionarima. Ministarstvo kulture i medija Gradskoj je knjižnici Poreč odobrilo sredstva za kupnju informatičke opreme za provođenje edukativnih sadržaja za korisnike knjižničnog stacionara Červar Porta. Nabavljena je informatička oprema u vrijednosti od 10.000,00 kn.

Podsjetimo, 2013. godine kroz projekt „Knjiga pri ruci“ započinje širenje osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta kako bi se obuhvatila šira zajednica u kojima nema knjižničarske službe, te na taj način omogućila svim građanima Poreštine dostupnost knjižne građe. U ovom nastojanju sazrela je potreba o osnivanju knjižničnih stacionara kao mjesta posudbe, posebno za starije i nemoćne sugrađane i djecu koji nisu u mogućnosti posjetiti matični odjel na Maraforu. Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara za koji je Knjižnica odvojila knjižničnu građu iz svoga fonda, osigurala tehničku opremu i cjelokupnu stručnu podršku, dok su lokalne zajednice – Mjesni odbori i Grad Poreč osigurali prostore.

Knjižnični stacionar u Červar Portu, na adresi Park Učka 1, otvoren je u svibnju 2013. godine. U prostoru od 52 m² smješteno je više od 1300 knjiga te 600 svezaka koji su dio projekta BookCrossing, međunarodnog pokreta koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Stoga je ovaj knjižnični stacionar, uz svoju osnovnu funkciju, središnji centar BookCrossinga za područje Poreštine te mjesto druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kako za djecu, tako i za odrasle, a posebno za goste tijekom ljetne sezone. U ovom je stacionaru korisnicima dostupna i slovenska zbirka od 200-tinjak knjiga popularne beletristike te kvalitetne stručne građe za sve ljubitelje slovenske pisane riječi. Zbirka je osnovana u suradnji Osrednje knjižnice Srečka Vilharja i Gradske knjižnice Poreč. Stacionar izuzetno dobro posluje i iskazan je veliki interes građana, a redovito se provode i različiti programi i radionice te književna druženja. Stacionar je otvoren četvrtkom od 15 do 17 sati, a vodi ga volonterka Marija Stričić, s kojom su se susreli i ravnateljica Gradske knjižnice Irides Zović te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji se tom prilikom zahvalio svim volonterima koji odvajanjem svojeg vremena čine puno za dobrobit zajednice. (iPress)