Zanimljiva je činjenica da se za investiranje i izgradnju hotelskih kompleksa u Istri posljednjih godina sve češće odlučuju srpski tajkuni. Ovog puta moja je tema poznati 'kralj šećera', Miodrag Kostić, rođen 25. kolovoza 1959. u Vrbasu u Srbiji (Vojvodini), dok su njegovi roditelji podrijelom iz Nikšića u Crnoj Gori, i njegove investicije u Savudriji ali i cijelom Piranskom zaljevu. 

Nakon što je završio Ekonomski fakultet, u vrijeme bivše države SFR Jugoslavije 1980. krenuo je u unosan biznis s europskim zemljama. Prvi milijun eura zaradio je nabavom i gradnjom rezervnih dijelova za energetske blokove. Potom je krenuo u proizvodnju kukuruznih pahuljica koji mu je donosio 2.400 njemačkih maraka na dan. Kad je došao u prvi sukob s Jugoslavijom morao je napustiti Vrbas i krenuti u Novi Sad. U vrijeme vladavine hrvatskog političara Ante Markovića ponovno kreće u biznis i 1995. godine osniva tvrtku "MK Komerc" koja ima ukupni prihod 115 milijuna DEM i jedna je od najboljih tvrtki u SFRJ. Imao je osam šećerana i slatki prizvod plasirao u više europskih zemalja, pa su ga ubrzo nazvali "kralj šećera". Počeo se razvijati u drugim republikama bivše države kao što su Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, BIH te u obližnjoj Mađarskoj.

Bavio se politikom i od 1996. do 2000. direktor je Demokratske stranke, ali to mu nije pomoglo u biznisu. Osnovao je "MK Group" koja je 18. listopada 1917. kupila prestižni hotel Kempinski s pet zvijezdica, Rezidenciju Skiper i golf igralište u Savudriji. 

2017. kupuje i luksuzni "Hotel Kempinski" u Portorožu. Zatim, na mala vrata sigurnim koracima ulazi u Zračnu luku u Portorožu, dok nije postao većinski vlasnik s udjelom od 53 posto. Uz to, kupio je još dva manja hotela u Piranu tako da je sada u vlasništvu značajnog dijela i slovenskog i hrvatskog priobalja uz Savudrijsku valu/Piranski zaljev.

Netko nam reče, eto, dok se Hrvati i Slovenci svađaju Srbi preuzimaju kontrolu nad Savudrijskom valom (imaju hotele i s jedne i druge strane zaljeva) pa se nemojte čuditi ako u skoroj budućnosti tu budu sidrile tajkunske mega jahte.  

O Zračnoj luci Portorož još ću pisati jer ima to velike veze sa SR Jugoslavijom, odnosno SR Hrvatskom, a kasnije i neovisnom i samostalnom Republikom Hrvatskom. Bolje je, zasad, pisati o Kostiću, poglavito jer je postao vlasnik AIK banke u Beogradu, Gorenjske banke u Gorenju (Slovenija), Agri Europe Cyprus a htio je kupiti i Sberbank u Zagrebu.

U 2020. postaje novi vlasnik slovenske podružnice austrijske kompanije Heta Asset Resolution, loše banke bivše Hypo banke, sa svojom ciparskom firmom -  Ermaged Limited.  Iza te ciparske kompanije stoji najveći srpski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupe, koji ima više investicija u Sloveniji.

Miodrag Kostić je prema neslužbenim informacijama lista Finance ponudio između 220 i 230 milijuna eura za slovensku Hetu, koja ima oko 550 milijuna eura potraživanja i nekretnine vrijedne oko 100 milijuna eura.

Tko stoji iza Kostića?

Mnogi su se u bivšoj državi pitali otkud Miodragu Kostiću toliko novca i tko stoji iza njega. On je izjavljivao da je sve pošteno zaradio i kupovao, ali glasno se šaputalo u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori da iza njega stoji ruski tajkuni, čak i ruska mafija, koja je jedna od najjačih u svijetu.

O tome sam pokušao razgovarati s nekolicinom novinara u Srbiji koja ima najjaču mafiju na Balkanu. Međutim, malo ili gotovo nikakve koristi od tih ćaskanja. Oni o tomu nisu htjeli reći ni jednu riječ.

Međutim, dobra veza, čini se da je proradila. - Govorilo se da iza srpskog tajkuna stoji ruska mafija, ali luksuznu gradnju u Istri kontrolira jedan od najbogatiji Ukrajinaca?!, reče mi znanac uputivši me da pročitam dva medija - ruski i ukrajinski. 

Obiteljske veze Kostića i jednog od najbogatijih ukrajinskih tajkuna Ahmetova

Naime, prema pisanju ruske "Vesti" i "Pres Ukrajine", Dajana Kostić, kćerka srpskog bogataša Miodraga Kostića, udala se za Damira Ahmetova, sina Rimeta Ahmetova, jednog od najbogatijih ljudi u Ukrajini. Ništa od navedenog nije izmišljeno, jer to potvrđuju još neki mediji koji su objavili da Srpkinja i Ukrajinac žive zajedno deset godina! Baš u vrijeme kad je Miodrag Kostić počeo širiti svoje carstvo... Danas Kostić ima tvrtke i u Ukrajini.

Rinat Leonidovič Ahmetov je ukrajinski oligarh, političar i jedan od najbogatijih poduzetnika u Ukrajini i Europi. Predsjednik je poslovne korporacije 'System Capital Management' i nogometnog kluba Šahatar iz Donjecka.Među ostalim, Ahmetov je vlasnik najvećeg ukrajinskog proizvođača čelika Metinvest, u čijem je sastavu i golemi kompleks Azovstal koji je potpuno razrušen u ruskoj agresiji.

U Savudriji grade 55 vila i apart hotel sa 175 apartmana

U nas se raspravljalo o Kostiću u listopadu 2020. godine kad je na području Crvenog vrha u dijelu Savudrije počeo graditi Petram resort - apart hotel, vile i stanove u vrijednosti 80 milijuna eura. S Kostićem je u investiciju ušao i "Aleksandar Group" srpskog tajkuna Vojislava Galića. Za RTV Sloveniju, 22. lipnja prošle godine dali su posebnu izjavu da će na krovu hotela izgraditi bazen s pogledom na grad Piran i da će to biti najduži u Europi i drugi u svijetu!

Tada su planirali da će taj kompleks biti završen u lipnju ove godine, no, radovi nisu ni blizu kraju ali se vidi veličina betonskog monstruma nadomak mora. Kad je riječ o "MK Groupi" ona je u većinskom i manjinskom vlasništvu četrnaest hotela u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. 

Ako je vjerovati financijskim stručnjacima najbogatiji tajkun u Srbiji prošle godine bio je upravo Miodrag Kostić s prihodom od 500 milijuna, no, ove je godine pao na 5. mjesto! Beogradski kolega kaže da je Miodrag Kostić previše novca uložio u Istru, tj. u Savudriju, ali da će se sigurno vratiti na prvo mjesto.

Prema neslužbenim informacijama iz istarskih krugova Kostić, zbog jako lošeg zdravstvenog stanja, ne kontrolira savudrijsku investiciju u Petram resort. (Armando Černjul)