Prvi u nizu koncerata ovogodišnje sezone Jazza u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine koji će se održati večeras, 06. srpnja 2022. s početkom u 21 sat, uvertira je u razna događanja koja i ovog vikenda očekuju domaće i goste u Poreču. Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi sviraju autorske skladbe sa začinima panonske regije i jazza. Zvuk im je svjež, a melodija ispunjena folk motivima i virtuoznim improvizacijama. Organizator sezone Jazz in lap je Pučko otvorenu učilište Poreč.

Dan kasnije, u četvrtak, 07. srpnja 2022 u galeriji Zuccato s početkom u 21 sat otvara se izložba radova Stana Filka (Kolekcija Marinko Sudac). Stano Filko (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava) jedna je od ključnih osoba slovačke neoavangarde. U sklopu projekta Umjetnik na odmoru 2022. by Valamar, ovaj će umjetnik prvi put biti predstavljen u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi. Stano Filko je, unutar bivše Čehoslovačke, jedan od pionira prostornih instalacija, asemblaža, kolaža, hepeninga, a njegov širok rad uključuje konceptualnu umjetnost, land art i druge tada suvremene izraze. Izložba ostaje otvorena do 6. kolovoza od 10 do 12 i od 18 do 22 sata.

Četvrtak (07.07.2022. ) je i dan za sajam istarskih poljoprivrednih proizvoda, udruge Istarska web tržnica koji promoviraju istarske proizvode, ruralno područje i poljoprivrednu proizvodnju, na kojem posjetitelji mogu kušati i kupiti domaće proizvode od istarskih proizvođača. Sajam traje cijeli dan na Trgu slobode od  9 do 22 sata.

U četvrtak (07.07.2022. ) će se održati i prva od ovogodišnjih ribarskih fešti u Červar Portu. Fešta će se održati s početkom u 20 sati na rivi Amfora, a nastupa Malvazija bend.

U petak,08. srpnja 2022, u 21 sat nastavlja se i koncertna sezona u Eufrazijevoj bazilici u sklopu koje će nastupiti norveški pijanist Håkon Austbø. Aktivan je na sceni više od 50 godina, a uz brojne prestižne nagrade i laskave kritike, Austbø iza sebe ima i impresivnu diskografiju.

U ponedjeljak, 11. srpnja 2022. na Trgu slobode koncert će održati Porthsmouth Gramar School, školski puhački orkestar iz istoimenog britanskog grada, koji svake dvije godine putuju Europom na koncertnoj turneji, a aktivno nastupaju na raznim festivalima i događanjima u svojoj zemlji.

Također, ovog vikenda od petka do nedjelje (08. do 10. 07. 2022.) Aeroklub Cumulus na Žatiki organizira Poreč Pilatus Skydive Boogie, trenažne skokove svih vrsta u skakanju padobranom, atraktivne kako za sudionike tako i za publiku. (iPress)