U Vodnjanu, Galižani i Peroju protekli su vikend u sklopu prvog festivala L'arte dei bumbari (29. srpnja – 15. kolovoza.) otvorene četiri atraktivne i vrijedne umjetničke izložbe na upečatljivim, dosad nedovoljno promoviranim lokacijama.

Otvorenjem izložbi kulminirao je festival, koji su ove godine pokrenuli udruga Shpigl iz Zagreba i Grad Vodnjan-Dignano, a radovi će se moći pogledati svaki dan od 19 do 21 sat sve do 15. kolovoza: u crkvi svetog Stefana u Peroju ciklus "Džungla" Gordane Meštrović, u dosad neotkrivenom dvorištu crkve svetog Justa u Galižani prostorna instalacija "Puž" Rina Banka, u vodnjanskoj Vjenčanoj sali rad "Self-help Burial" Mije Matijević Akrap te u kući u vodnjanskoj ulici Forno Grande 51 "Strukture mrlje II" Vide Meić. Umjetnički program osmišljen je pod vodstvom kustosice Anite Ruso Brečić.

            Umjetničkim festivalom, koji je na Vodnjanštinu doveo i kreativne radionice te umjetnike među stanovnike, u zajednicu, želi se istaknuti raznolikost u području umjetničkog stvaranja, kao i različitost Vodnjanštine, u prošlosti i sadašnjosti. Umjetnici se publici predstavljaju u duhu i atmosferi polaganog ljetnog istarskog življenja, a domaća je javnost potaknuta izložbama počela promišljati svoj prostor, posebno zanemarene i zapuštene lokalitete, kao galerije otvorene ljudskoj kreativnosti.

Radom "Self-help Burial" Mia Matijević Akrap istražuje univerzalnost sjećanja iz prošlosti, koje pretače u osobnu formu popularnog self-helpa radeći ciklus keramičkih urni. U njih pohranjuje odbačene reminiscencije prikupljenih sjećanja i prošlih dogadaja, a odvažnim oslikavanjem urni prikazuje ih kroz ironiju i humor, čime traume iz prošlosti čini manje uočljivima. Ovaj rad nagrađen je nagradom „Kolekcionar umjetniku" na 36. Salonu mladih (2022.)!

Grafičarka Vida Meić, autorica "Struktura mrlja II", već duže vrijeme u grafičkom mediju istražuje uslojavanje boja, koje su u izloženim radovima reducirane na crnu. Koristeći kolografiju, tehniku lijepljenja ljepila na neku podlogu, stvara reljefe pa utiskuje matrice u različitim bojama. Slojevitost reljefa teško je kontrolirati i predvidjeti izgled.

Gordana Meštrović u svom posljednjem ciklusu "Džungla" na velikim formatima oslikava lišće kojim ispunjava cijelu kompoziciju. Ulja na platnu izrađuje na podu, što omogućuje tijelu da postane glavni protagonist. Pokreti su spontaniji i slobodniji, a proces razmišljanja neopterećen pa djela isijavaju optimizam i radost življenja.

Kipar Rino Banko se svojom site specific instalacijom prilagođava dvorištu crkve sv. Justa u Galižani, nekadašnjem groblju. Posebno za ovu priliku izradio je betonske puževe, a svima je poznata veza puževa (le cioche) s Galižanom. Početna skulptura puža ponavlja se kao modul u raznim varijantama, a varijacije na temu čine rad dinamičnim i zagonetnim pozivajući publiku da mu se približi i prouči igru koju je umjetnik osmislio.

Rino Banko vodio je i trodnevne kreativne radionice u Pučkom otvorenom učilištu Vodnjan-Dignano, kroz koje su polaznici izrađivali skulpture. Ti će radovi biti izloženi pod karakteristične vodnjanske volte.

O AUTORIMA:

Mia Matijević Akrap (Požega, 1995.) diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Tomislava Buntaka na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2020. godine. Izlagala je na četiri samostalne izložbe (Galerija Karas, Galerija Šira, Bunker, Lauba) i brojnim skupnim izložbama (36. Salon mladih, 2022.; 6. bijenale slikarstva, 2021.; Matrice: botanika, 2021; 16. Erste fragmenti, 2020.; Venientes u sklopu 35. Salona mladih, 2020; 8. triennale akvarela, 2019.), sudjelovala je na tri rezidencijalna programa (Francuska, Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi (Njemačka). Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade ,,Kolekcionar umjetniku" na 36. Salonu mladih, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente. Živi i radi u Zagrebu.

Vida Meić (Čakovec, 1991.) diplomirala je grafiku u klasi prof. Ines Krasić na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine s pohvalom Summa Cum Laude. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih valja izdvojiti nagradu Grafičke zbirke NSK, MSU nagradu i 2. HPB nagradu Salona mladih, Erste Grand Prix i Rektorovu nagradu. Samostalno izlaže 2016. ciklus kolografija u Galeriji Matice hrvatske i 2017. Atlas Mrlja u Galeriji Kranjčar te novi ciklus Struktura mrlje u MSU Galeriji 2020. Izlagala je na 30-ak skupnih izložbi od kojih valja istaknuti 7. i 8. hrvatski trijenale grafike, 4. Bijenale slikarstva, 12. Erste fragmente i 34. Salon mladih. Radi na Nastavničkom odsjeku Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Gordana Meštrović (Zagreb, 1974.) diplomirala je 2004. godine u slikarskoj klasi prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od tada aktivno djeluje na umjetničkoj sceni, izražavajući se u mediju slikarstva. Izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Njezini radovi nalaze se najvećim dijelom u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Zagrebu.

Rino Banko (Pula, 1994.) diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2018. (smjer kiparstvo). Dobitnik je Rektorove nagrada za izvrsnost i nagrade Akademije za postignut uspjeh na diplomskom studiju. Izradio je nekoliko nagrada: za Etno film festivala u Rovinju 2015., za Sportaša godine Grada Rijeke za 2016., za PRO PR Awards 2017. za koju je nagrađen prvom nagradom žirija. Vodio je brojne kiparske radionice za sudionike različite životne dobi. Autor je nekoliko skulptura postavljenih u javni prostor u Istri. Sudjelovao je na brojnim umjetničkim kolonijama i izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. (iPress)