Općina Motovun je povodom ovogodišnje proslave Dana Općine Motovun u suradnji s Turističkom zajednicom općine Motovun i vrijednim motovunskim udrugama pripremila bogat i raznolik višednevni program koji počinje u četvrtak 4. kolovoza svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Motovun i završava u nedjelju 7. kolovoza na dan njenog zaštitnika Sv. Stjepana Prvomučenika.

Program obilježavanja Dana Općine Motovun biti će otvoren svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Motovun koja će se održati u četvrtak 4. kolovoza. 

U petak 5. kolovoza u 20 sati s glavnog trga kreće storytelling tura “Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette” u izvedbi glumačke ekipe Istra Inspirita. Riječ je o novoj interpretativnoj šetnji temeljenoj na istinitim događajima iz 1271. godine, koja se uprizoruje na originalnim lokacijama, a prati sudbinu Dilette Michiel, elokventne venecijanske gospođe iz visokog društva i supruge prvog motovunskog podestata koja je zbog ljubavi i potrebe za poštovanjem pribjegla čarništvu, što joj je u konačnici i presudilo. Obavezne su prijave putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a zbog velikog interesa je tura gotovo u potpunosti popunjena, no održati će se u još tri termina tijekom ljeta - 12. kolovoza, 19. kolovoza i 2. rujna.  

Iste večeri, s početkom u 20.30 sati na svoje će doći ljubitelji vrhunskih vina, jer se u prekrasnom ambijentu vrta motovunskih zidina održava vinsko-glazbena večer “Wine Garden” | Motovun Wine Experience. Na samom vrhu Motovuna, posjetitelji će moći uživati u vrhunskim vinima s kojima će se predstaviti osam najboljih motovunskih vinarija - Benvenuti (Kaldir), Bertoša (Kaldir), Fachin (Rodeli, Brkač), Fakin (Bataji, Brkač), Novak (Motovun), Tomaz (Motovun), Valenta (Kaldir) i Roxanich (Motovun). Posjetitelji će na glavnom motovunskom trgu (u info uredu) moći kupiti degustacijsku čašu po cijeni od 50 kuna (uključena je okovratna vrećica za čašu i jedan degustacijski bon). Cijena degustacijskih bonova je 10 kn. Za glazbenu kulisu događanja zaduženi su Velvet Echoes Duo, koji će izvedbama domaćih i stranih hitova upotpuniti ljetnu vinsku večer na vrhu Motovuna. Iskoristite ovu jedinstvenu priliku i priuštite si čarobnu vinsko - glazbenu večer pod zvijezdama, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Istri!

Subotnji program kreće u 17 sati s popularnom Balinjeradom “Od Ressela do Andrettija”, dok prijave za natjecatelje kreću u 16 sati. Ove godine će se Balinjerada održati na novoj lokaciji - na Kanalu, točnije na potezu od BP Ina do Parenzane. U 19 sati je u Galeriji “Pet kula” na rasporedu svečano otvorenje izložbe “Argonaut 2022: Brzina” u organizaciji Udruga fotografa Fotovun. Riječ je o izložbi 50 najboljih fotografija iz istoimenog foto natječaja, koji se održava šestu godinu zaredom. U 20 sati s ulaza u starogradsku jezgru (kod podiznog stupića) kreće interpretativna šetnja “Doživi Motovun” gdje u pratnji mletačkog podestata Marca, kojeg utjelovljuje iskusni turistički vodič Dean Prodan, svi posjetitelji imaju priliku upoznati bogatu povijest Motovuna - Montone, Grada u gori.

Nedjeljni dio programa kreće već u 8 sati s Kaldirskim placom od fruti, ljetnom voćnom tržnicom u organizaciji Udruge Kaldir. Sve do 13 sati posjetitelji mogu kupiti svježe šljive, breskve, jabuke i kruške te voćne prerađevine. U 10.30 sati će se u župnoj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika održati svečana sveta misa. Večernji dio programa kreće u 19.30 sati s nastupom mladih pjevačica i pjevača iz udruge “Mali veliki mikrofon” na glavnom motovunskom trgu, a veliko finale programa slijedi u 21 sat kada na scenu stupa The Night Express Band! (iPress)