U cijeloj zemlji prevladava pretežno sunčano i vruće, vjetar je u unutrašnjosti uglavnom slab, a na Jadranu jutros puše slaba do umjerena bura, izvijestio je u u četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu će danju puhati većinom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Za područje Rijeke, Knina, Splita i Dubrovnika izdan je naračansti meteoalarm, odnosno upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala. I Istra je pod naračastim meteoalarmom zbog toplinskog vala. 

I sutra sunčano i vruće. Uz dnevni razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki kratkotrajan pljusak u Gorskom kotaru i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar uglavnom slab, u najtoplijem dijelu dana duž obale i na otocima do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18, na Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije između 21 i 26 °C, a najviša dnevna većinom od 33 do 38 °C.

Ipak, prognostičari u subotu očekuju vrhunac ovog toplinskog vala kada će i noć i dan biti najtopliji.

Kako je pred nama produženi vikend, opustite se. Nabavite zalihe lagane hrane, voća i povrća, ne izlazite na sunce ukoliko ne morate a ujutro i predvečer prošetajte do najbližeg mora. To je ionako najbolji ljetni recept, more je ipak 10-tak stupnjeva hladnije od zraka. (iPress)