Porečko ljeto u punom je zamahu – brojna događanja odvijaju se na različitim lokacijama u gradu koji ovoga ljeta obara rekorde posjećenosti.

I protekli je produženi vikend pružio za svakoga ponešto. Prvo je srijedu održan još jedan u seriji uspješnih ovogodišnjih koncerata sezone Jazz in lap koju organizira Pučko otvoreno učilište Poreč. U jedinstvenoj atmosferi lapidarija Zavičajnog muzeja Poreštine nastupio je Zoran Majstorović, hrvatski jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent. Sa svojim je bendom dobro zagrijao atmosferu pruživši publici nešto drugačije etno jazz tonove.

U četvrtak je bilo živo na porečkoj rivi, gdje je u sklopu svoje ljetne turneje nastupio Dennis Fantina, prvi pobjednik popularnog talijanskog talent showa „Amici“ Marie di Filippi iz 2001. (koji se tad zvao „Saranno Famosi“) i jedan od sudionika posljednjeg izdanja emisije „Tale e quale show“. Nastupio je u pratnji benda Magazzino Commerciale, koji je  osnovao gitarist Stefano „Skizzo“ Marchesini, a izveli su poznate talijanske, ali i svjetske hitove u rasponu od ’70-ih do danas, dotičući se različitih glazbenih stilova, uz koje je publika rado pjevala.

Nedjelja je pak bio dan za jubilarno, deseto prvenstvo Istarske županije u oranju. Održava se svake godine na drugom mjestu, a ove se godine odvijalo na njivama ispod Instituta za poljoprivredu i turizam, u samom centru Poreča. Natjecalo se 11 orača, a uz pratitelje, publiku i organizatore, unatoč vrućini, događanje se pretvorilo o pravi zabavni sadržaj. Natjecatelji su trebali na parceli od oko 600 kvadrata, izvršiti oranje traktorom, te pritom zadovoljiti zadane kriterije. Traktoristi su se natjecali u dvije kategorije - plugova ravnjaka i plugova premetnjaka. Kod ravnjaka prvo je mjesto osvojio Patrik Momić iz Tara, drugi je Igor Ferenac iz Vižinade, dok je Roberto Legović iz Nove Vasi osvojio treće mjesto.

U kategoriji premetnjaka prvi je Goran Pištan iz Poreča, drugi Stjepan Puhar iz Kanfanara, a treći Ivan Pilat iz Vižinade. Najbolji će se predstaviti na državnom natjecanju.

Dobrodošlicu su okupljenima zaželjeli predsjednik Udruge orača Istre Aldo Štifanić, organizatora ovog događanja, te porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je izrazio zadovoljstvo što je Poreč domaćin ovakvom događanju, dodavši kako je grad turizma, ali i grad poljoprivrede, te ovakva događanja puno znače jer čuvaju poljoprivrednu tradiciju. Uz samo natjecanje bilo je tu i mjesta za prigodni sajam vina, ulja, pršuta i domaćih suhomesnatih proizvoda.

Događanja u Poreču se nastavljaju se, do sredine rujna otvorene su izložbe Annale u Istarskoj sabornici, Stano Filko u galeriji Zuccato, Kristal Total Art Ivice Propadala u Zavičajnom muzeju Porešne, a kraj tjedna obilježit će i jazz i koncerti klasične glazbe, te za vikend Festival češnjaka. (iPress)