U okviru uređenja starogradske jezgre, u rujnu se pokreće strateški projekt rekonstrukcije Trga Svetog Martina, koji je uvršten u 'Plan razvoja Grada Umaga 2020.-2030.'.

Trg Svetog Martina već će početkom naredne godine dobiti potpuno novi izgled te bitno doprinijeti podizanju kvalitete i atraktivnosti same starogradske jezgre. Projekt obnove Trga Svetog Martina predstavlja standard uređenja cjelokupne starogradske jezgre planiranog u budućem periodu, što predstavlja jednu od najznačajnijih investicija na području cijelog Umaga, na čijim pripremama umaška gradska vlast ustrajno radi već dugi niz godina.

Radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Martina, vrijednosti 3 milijuna kuna, obuhvaćaju obnovu svih instalacija, popločenje površina te hortikulturno i urbano uređenje u cilju stvaranja kvalitetnog javnog prostora za pješake, bez vozila.

Predviđa se uređenje prostora kojem će se trgu dati karakter javne i društvene namjene s naglaskom na omogućavanje održavanja kulturnih događaja koji podržavaju poziciju susjedne zgrade Muzeja grada Umaga koji je smješten unutar srednjovjekovne obrambene kule iz 14. stoljeća. Kula je ujedno i najstariji povijesni objekt u Umagu i danas u upotrebi. S tri strane je omeđen zgradama i zidinama koje gledaju na more i stvaraju određenu prirodnu akustiku.

Trg je idealno mjesto za male kulturne događaje te muzejske radionice i predavanja, kao i mjesto za izloške pojedinih arheoloških artefakata. Predviđa se uređenje partera izvedbom kamenog opločenja s dvije vrste veličine ploča autohtonog vapnenca koji će se uklopiti u povijesnu jezgru te će u ambijent unijeti suvremeni karakter uz valorizaciju tradicijske baštine.

Prijašnjim arheološkim istraživanjima na Trgu Svetog Martina, otkriveni su brojni povijesni slojevi te crkvica Svetog Martina s pripadajućim grobljem, po kojoj Trg nosi ime. Novim opločenjem partera artikulira se i označava prostor pronađene crkvice, a Trg dobiva i simboličan sakralni ambijent. Slijedom toga, na Trgu se predviđa postava postojećih arheoloških nalaza trenutno smještenih u skladištu Muzeja te u okolici Muzeja. (iPress)