Na trviškom placu, već dvadeset i prvu godinu zaredom, 4. kolovoza održan je susret klapa. Uz Večer hrvatskih klapa 2022. priređena je i prigodna izložba „VEČER HRVATSKIH KLAPA“ TRVIŽ 2002.-2022.-NAŠIH PRVIH 20 GODINA.

Na početku klapskog druženja prigodnim riječima dobrodošlice nazočnima se obratio autor i ravnatelj ovog susreta klapa Željko Mrak.

- Dvadeset i jednu godinu zaredom na ovom trviškom placu zahvaljujemo onima koji su sebe ugradili u temelje ove države, hrvatskim braniteljima i svečano slavimo veliki državni blagdan Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Svaki izbor ima svoju cijenu, a slobodu koju uživamo svojim su životima platili mnogi hrvatski branitelji, obitelji, djeca. Na početku ovog klapskog druženja, kao i svake godine, nastojimo poslati poruku zajedništva, sloge i ukazati na vrijednosti po kojima smo ostali i opstali kao narod na ovim prostorima a to je naša hrvatska kulturna baština. Poštivati tuđe a svojim se dičiti naše je pravo i obaveza. Klapska pjesma povezuje, oplemenjuje i okuplja.

Svjetski poznati hrvatski izričaj, klapsko pjevanje, već 21 godinu promoviramo i na ovome trgu u Trvižu. Zahvaljujem svima koji nas u tim nastojanjima prate i podržavaju svih ovih godina. Sjetimo se danas i svih naših župljana koji više nisu među nama i zahvalimo za sve dobro i lijepo što su darovali ovoj zajednici. Prepustimo sada ovu pozornicu onima zbog kojih smo i došli i uživajmo u klapskoj pjesmi, rekao je Mrak uz čestitke za Dan pobjede.

Nastupilo je osam klapa: Ženska klapa “ OLEUM” iz Krasice izvela je dvije skladbe Jubavi, ufanje veliko (Narodna / slobodno klapsko pjevanje) i Moj brodiću (I. Oreb / K. Magdić), muška klapa “LIBURNIA ” iz Rijeke predstavila se publici s tri skladbe Murtilica, lipo cviće (Nikola Buble), Ne pitam ti biser zlato (Ante Vezilić) i Maistrale, moj prolitni hlade (Dinko Fio) a zatim je slijedila mješovita vokalna skupina “PRVI KOMIN SNJEŽANIN” iz Zagreba sa skladbama Žuta ruža i Kad se none udavala (Paola Dražić Zekić). Debitantice na ovogodišnjem susretu klapa u Trvižu, ženska klapa “AGATA ” iz Kanfanara izvela je dvije poznate klapske uspješnice Meni trebaš ti (Z.Runjić, J.Šaban-Stanić) i Naranča (E.Stanić, D.Gjini).

Muška klapa “TERAN ” iz Trviža, klapa domaćin, ispunila je trviški plac skladbama Vrati se mili ćale (narodna, obrada: Ljubo Stipišić) i Jo da mi je (tekst: Iztok Oreb, glazba: Zdenko Runjić). Muška klapa “SKALIN ” iz Matulja izvela je dvije skladbe Oprosti i Zemlja (gl. Mojmir Čačija , tekst Jakov Dukić). Na trvišku pozornicu stupila je i ženska klapa “PORTO RE” iz Kraljevice a izvele su skladbe Budila majka Ivana (narodna, obrada Ani Vuletić) i Švet Ivane o moga Trogira. Kraj je pripao dugogodišnjim sudionicima Večeri hrvatskih klapa u Trvižu, muškoj klapi “ŠKRLJEVO ” iz Škrljeva. Oni su nam izveli dvije skladbe: Molitva za tebe (Joško Banov/ Ivica Kurtović) i Ne budi me mati.

Za kraj sve su klape zajedno zapjevale još dvije poznate skladbe, RUŽO MOJA CRVENA i CROATIO IZ DUŠE TE LJUBIM . Medijski pokrovitelj i dugogodišnji suradnik večeri hrvatskih klapa u Trvižu je portal IPRESS.HR. Radio Istra, glavni medijski pokrovitelj, izravno je prenosio večer hrvatskih klapa u Trvižu.

Kao i proteklih 21 godinu i ova je klapska večer izrekla hvalu hrvatskih braniteljima i najavila 22. VEČER HRVATSKIH KLAPA – TRVIŽ 2023., poručili su organizatori.

U nedjelju, 7. kolovoza služena je misa zahvalnica za Domovinu i položeno je cvijeće ispred središnjeg križa na groblju u Trvižu. (iPress)