Na Ribarskom molu u Medulinu najavljeno je drugo ovogodišnje izdanje Festivala Hook&Cook – Medulin 2022.

Nakon što se prvo ovogodišnje izdanje održalo 24. i 25. lipnja stižu nam još dva dana uz 'Hook&Cook' - 12. i 13. kolovoza 2022. godine na Ribarskom molu u Medulinu. Ovoga puta u goste dolaze chefovi David Skoko iz Banjola i Hrvoje Hrvatin iz Labina. Za glazbenu kulisu manifestacije pobrinut će se Music After dinner te Soul Print. Program obje večeri počinje u 19 h i traje do 01h.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac podržao je manifestaciju, istaknuvši njezin značaj za lokalno stanovništvo i gospodarstvenike. „Hook&Cook“ jednako dobivena prilika za predstavljanje brojnim posjetiteljima u samom srcu još jedne uspješne turističke sezone. Manifestacija lokalnim ljudima daje vidljivost i promiče njihov hvalevrijedan rad i kvalitetu namirnica te umijeće pripreme istih, istaknuo je načelnik Kirac, dodavši kako će Općina Medulin uvijek pomagati ovakve projekte ribarske tradicije u suvremenom urbanom duhu.

Mihael Idžaković, direktor TZ Općine Medulin istaknuo je kako se trenutno na području Medulin Riviere bilježi 1,8 milijuna noćenja, što je rezultat iznad svih očekivanja i za 2,5 % bolja brojka u odnosu na 2019.godinu. Najveći dio gostiju boravi u kampovima, koji su zbog izrazito lijepog i suhog vremena – unatoč požarnoj sezoni – najbolji mamac za dulji boravak na destinaciji. Svim tim ljudima treba ponuditi i kvalitetne sadržaje i doživljaje, najbolje što lokalni ljudi mogu pružiti a „Hook&Cook“ to i jest.

Renata Kuharić, voditeljica projekata TZO Medulin istaknula je kako se manifestacija izvorno trebala održati 2020., no realizacija joj je prolongirana uslijed pandemije Covida-19 na 2022. Financijska sredstva dobivena od Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo omogućila su da se ove godine realizira više dana Festivala nego do sada – naime, ove godine „Hook&Cook“ ima ukupno 4 večeri festivala.

Također, zahvaljujući natječaju, projekt sadrži i edukativnu notu. Organizirane su i edukativne radionice za profesionalne kuhare na oba izdanja Festivala – ova će se održati u petak u prijepodnevnim satima. A na samom eventu posjetitelji će na edukativnim panoima moći pročitati i ponešto o tuni, srdeli i hobotnici a sve u cilju proširenja svijesti o potrebi konzumacije ribe i njezinoj dobrobiti za zdravlje.

Ana Žužić, iz LAGUR Istarska batana pohvalila je manifestaciju koja predstavlja izniman spoj lokalnih dionika vlasti te ribara i njihovih ciljanih skupina potrošača ali i kao nešto inovativno i drugačije, konceptualno osmišljeno kao event „od mora do stola“ – uloviš, pripremiš i odmah poslužiš. Jednostavno, na moderan i inovativan način prezentiraju se ribarska tradicija i kulturna baština na području FLAG-a Istarska batana.

Siniša Pavlović Xixi, vlasnik branda „Hook&Cook“ podsjetio je kako im je, pri organizaciji festivala, idejno bilo važno dati veću važnost samoj ribi kao kvalitetnoj namirnici te većoj i češćoj konzumaciji općenito morskih plodova. Odgovorno ribarenje, uz poštivanje okoliša i suradnju sa znanstvenim institucijama za nas je neprocjenjivo, kao i uz minimalan utjecaj na okoliš dati čim veću važnost kvaliteti lokalne ponude. Smatram da bi ribu trebalo uvijek koristiti kao namirnicu na svim feštama u ribarskim mjestima, te mi u „Hook&Cook“ brendu, uz neuobičajenu muziku i recepte tome dajemo svoj doprinos.

Marko Domgjoni, poslovni partner vlasnika branda „Hook&Cook“ otkrio je kako će chefovi David Skoko iz Banjola te Hrvoje Hrvatin iz Labina imati pune ruke posla. David planira neku svoju inačicu poke bowe sa tunom – uz domaću šalšu i ječam, dok bi Hrvoje trebao raditi jednu modernu inačicu balik ekmek-a – turske lepinje sa škombrima, no kako je Siniša ulovio palamide, bit će to turska lepinja sa friškim palamidama, zaključio je Domgjoni.

Stoga vas sve pozivamo da nam se, još jednom ove godine, pridružite na Ribarskom molu u Medulinu u petak i subotu i uz odličnu morsku hranu i opuštenu zabavu uživate u ljetnim večerima, kažu u Turističkoj zajednici općine Medulin. (iPress)