Svečanoj sjednica Gradskog vijeća Grada Vodnjana u povodu Dana grada, održanoj u srijedu, 10. kolovoza 2022. godine u Zajednici Talijana u Galižani, odazvao se iznimno veliki broj uzvanika iz cijele Istre.

Predsjednica Vijeća Romina Bilić, gradonačelnik Edi Pastrovicchio te njegova zamjenica Diriana Delcaro Hrelja kao i gradski vijećnici ugostili su na svečanosti na Dan svetog Lovre županijskog pročelnika Ezia Pinzana, gradonačelnike Umaga Villija Bassanessea i Buzeta Damira Kajina, zamjenike gradonačelnika Buja Corrada Dussicha, Poreča Uga Musizzu, Rovinja Davida Modrušana, načelnike općina Bale Edija Pastrovicchija, Fažana Radomira Koraća, Marčana Predraga Pliška, Svetvinčenat Deana Perkovića, Barban Dalibora Pausa, Medulin Ivana Kirca, Ližnjan Marka Ravnića, kao i niz visokih predstavnika policije, vatrogasaca, vjerskih zajednica, ustanova i udruga.

Gradonačelnik Edi Pastrovicchio rekao je da na dan, kad se na Vodnjanštini uvijek osjećalo zajedništvo i veselje, želi govoriti o viziji Vodnjanštine – o Vodnjanu kao najčišćem mjestu u Hrvatskoj, Vodnjanu kao biseru sakralnog turizma i Vodnjanu kao centru maslinarskog svijeta. To je, naveo je, već zapisano u tradiciji i povijesti i vjeruje da je ostvarivo radili li se složno i radi li se na čvrstim temeljima izgrađenih na povjerenju građana u lokalnu vlast.

"Zato sam otvorio građanima vrata mog ureda i gradske uprave. Uveli smo projekt Vodnjan – otvoreni grad, s ciljem transparentnosti gradskih financija i kao servis građana. Organizirali smo ovog ljeta i tribine na kojima je svatko mogao postavljati pitanja i kritizirati nas. I kritizirali su nas! Ali svaku konstruktivnu primjedbu ili prijedlog uzeli smo u obzir da bi radili još bolje. Zato i jesam inicirao tribine, da sa svojim suradnicima i otvorenog srca stanem pred građane. Mislim da je to jedini ispravni put", rekao je Pastrovicchio. Pritom se i zahvalio djelatnicima gradske uprave koji su pokazali visoku motiviranost kako bi uprava bila još efikasnija.

"Na dan Svetog Lovre pošteni i marljivi Vodnjanci nekad su organizirali veliki sajam. U Vodnjanu je tog dana vladala radost trgovine i druženja, zabava i sloga. Na Vodnjanštinu su dolazili iz svih krajeva Istre, kao što će i u subotu svi doći na Bumbarsku feštu. Svi mi opet želimo da Vodnjan i u druge dane bude mjesto u koje će se dolaziti, a ne zaobilaziti, važno sjecište istarskih putova, mjesto koje će povezivati različitosti, na ponos naših građana", zaključio je Pastrovicchio.

Predsjednica Vijeća Romina Bilić proteklu je godinu vođenja Grada, nakon što je nezavisna lista lani pobijedila na izborima, usporedila s maratonom punog uzbrdica.

"Vođenje Grada preuzeli smo svjesni velikih problema na koje ćemo naići, no već samo nakon godinu dana vide se prvi konkretni koraci. Preoblikovana Gradska uprava posluje kao potpuno funkcionalna cjelina, djelomično digitalizirana, transparentna, odgovorna i sa solidno uređenim sustavom. Daleko smo od savršenstva, ali radimo s istim entuzijazmom kao od prvog dana. Izvršna vlast razumije kako napraviti dobar projekt i kako za njega povući novce iz EU i ostalih fondova, osmišljena je vizija razvoja, započeti su složeni projekti za kapitalne investicije i infrastrukturni projekti kojima se podiže kvaliteta života naših građana. Odlučni smo da stare i novonastale probleme riješimo i da našem Gradu vratimo onaj sjaj, zajedništvo i suživot kojeg svi priželjkujemo. Krenuli smo u to znajući da uz nas stoje znanje i odgovornost, iskustvo i mladost, a to vidimo svakodnevno kroz uključivanje građanstva s novim idejama i konstruktivnim kritikama", poručila je Bilić.

Skup je pozdravio i Villi Bassanese koji je domaćinima dao podršku, ali i kao iskusni gradonačelnik Umaga uputio ih kako "trčati maraton" - biti strpljiv, ponizan i slušati građane. Pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan govorio je o prednostima i pogodnostima koje uživa Vodnjanština na putu gospodarskog razvitka.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrada Grada Vodnjan-Dignano dodijeljena je Mariji Moscarda Budić iz Galižane koja je svojim djelima dala izniman doprinos očuvanju i zaštiti talijanskog identiteta i kulture. Ove su godine dodijeljene dvije povelje "Počasni građanin Grada Vodnjan-Dignano". Prva je uručena Vesni Jurić Rukavina, novinarki, urednici i autorici brojnih emisija Hrvatskoga radija Radio Sljeme, Dramskog programa Hrvatskoga radija i članici Biskupskog povjerenstva za prouku, inventarizaciju, zaštitu i primjereno izlaganje relikvija u Vodnjanu. Druga je pripala Izabelu Jeleniću, koji je sa Silviom i Robertom Kutićem 2006. godine osnovao tvrtku Infobip, registriranu u Vodnjanu, i koji je svojim entuzijazmom, znanjem i upornošću na poziciji tehničkog direktora razvio tvrtku koja danas broji više od 3.500 zaposlenika u preko 70 ureda diljem svijeta. Zahvaljujući razvitku i gradnji Infobipovog kampusa Pangea, Vodnjan je dobio globalnu prepoznatljivost te ga danas posjećuju brojni poslovni stručnjaci iz cijelog svijeta. Svečanu Povelju Grada Vodnjan-Dignano dodijeljena je Zakladi - Fondazione Ars et labor, osnovanoj 2016. godine u Vodnjanu sa ciljem promicanja i očuvanja kulturne baštine, promicanja i podizanja umjetničkog stvaralaštva i kulturnog djelovanja. Zaklada, na čijem je čelu Bruno Girardelllo, pokrenula je niz projekata u Vodnjanu i obnovila nekoliko objekata spomeničke baštine.

Gradonačelnik Edi Pastrovicchio uručio je pak zahvalnice Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Vodnjan i Peroj za nemjerljiv doprinos u borbi s požarima u ovoj teškoj protupožarnoj sezoni.

Tradicijsko bogatstvo Vodnjanštine svojim su nastupima predstavili KUD Vodnjan, Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan te domaćini, folklorna skupina Zajednice Talijana Galižana. Svečane himne pred izveli su Irena i Mauro Giorgi. (iPress)