Povodom obilježavanja 76. obljetnice eksplozije na Vargaroli danas je u pulskoj Katedrali održana sveta misa nakon koje je uslijedilo polaganje vijenaca u Parku žrtava Vargarole.

U ime Grada Pule počast žrtvama odali su gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul.

„Dopustite mi na današnji dan izraziti pijetet prema žrtvama i sjećanje na prošlost i povijest, ali više od svega pogled u budućnost koja se iskazuje spremnošću na razgovor, suradnju, uvažavanje i suživot", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić naglasivši da grad koji ne gleda u budućnost ne može se sjećati niti svoje povijesti i prošlosti.

Konzul Davide Bradanini istaknuo je u svom obraćanju da Italija odaje počast žrtvama tragedije Vergarole kao što je činila ranijih godina i nastavit će to činiti svake godine te izrazio zahvalnost za  sudjelovanje različitih strana.

Senatorica Laura Gravini zahvalila je svima koji rade na sjećanju i obilježavanju tragedije koje nas prisjeća i koja nam pomaže u prenošenju poštovanja prema bolnim povijesnim događajima, dok je senatorica Tatjana Rojec rekla da se trebamo sjećati onih koji su pali i odati im počast, kao i onima koji su ostali i onima koji su otišli.

Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich rekla je da je Pula simbol suživota i onoga što Istra jest te da Vargarola nikada neće biti zaboravljena zahvaljujući ponosu Puležana.

Maurizio Tremul pozdravio je u ime Talijanske Unije te podsjetio na povijesne činjenice vremena kada je ratom razorena Istra mislila da je pronašla konačno malo mira. Objasnio je kako Vergarolla i danas predstavlja jednu od neriješenih tragedija koja je utjecala na egzodus i promijenila etničko, kulturno i jezično lice Pule i Regije. Istaknuo je veliku solidarnost liječnika Geppina Michelettija u tom masakru koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge u zdravstvu Republike Italije.

„Nemojmo zaboraviti povijest nego zajedno gradimo budućnost mira", poručio je Murizio  Tremul.

Livio Dorigo, predstavnik udruge Circolo Istria iz Trsta, koji  s velikim emocijama i moralnim angažmanom svake godine sudjelujem na ovom susretu, poslao je poruku da se moramo ujediniti u osjećaju mira, mira u svijetu i upravo se s tim opredjeljenjem svake godine sjećati današnjeg dana, svojom prisutnošću i prisutnošću naše djece.

Boris Siljan iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, prisjećajući se velike nepamćene tragedije ekspolzije s ovog mjesta pijeteta poslao je snažnu poruka kako se ne bi trebale događati takve i slične tragedije u budućnosti.

Graziella Palermo izrazila je želju i nadu da će se na spomeniku žrtva Vargarole upisati imena i prezimena stradalih.

Uoči obilježavanja tragedije Vargarole, u srijedu 17. kolovoza 2022. godine u Hotelu Park Plaza Histria održala se Panel rasprava posvećena liječniku Geppinu Michelettiju i obilježavanje sjećanja na žrtve Vargarole na kojoj je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul. (iPress)