Organizator XX. Lerona, međunarodnog festivala folklora, Zajednica Talijana Vodnjan, pripremila je 18. kolovoza 2022. program koji prethodi festivalu nazvavši ga „Ususret Leronu… furlanska večer”. Program se održao na Trgu Sv. Nikole s početkom u 21 sat. Dario Marušić, jedinstveni istarski glazbenik, etnomuzikolog, pasionirani istraživač istarske tradicijske glazbe, je prisutnoj publici pojasnio što je „La furlana“. Uz njega je trebao održati predavanje i Vidoslav Bagura koji je zbog zdravstvenih razloga bio spriječen.

Marušić je iz svojih istraživanja izdvojio karakteristike folklornog plesa „La furlana“ koja se pleše u programima folklornih skupina Zajednica Talijana Vodnjan i Zajednice Talijana „Armando Capolicchio” iz Galižane. Upravo na primjerima istog plesa na niti dva kilometra udaljenosti između Vodnjana i Galižane prikazao je razlike u izvedbama. Publici se s prvo predstavila Zajednica Talijana Vodnjan koja u svom prikazu plesa ima i vokalni dio dok ga ona Zajednice Talijana „Armando Capolicchio” iz Galižane nema. Vodnjanci svoju prate leronom (vrsta violončela) i violinom dok galižanci svoju sa le pive (vrsta mijeha – miha) i el simbolo (vrsta tamburina - defa s ugrađenim zvončićima). Kod galižanaca to je ples isprekidan snažnim udarcem stopala i malim koracima žena, koje ostaju u krugu tijekom cijelog plesa. Po strukturi to je živahan ples. Marušić je završio predavanje zaključkom da je „La furlana“ podrijetlom iz Venecije a da je razlika ovdašnje od ostalih po tome što je ova „domaća“ mediteranska a ostale su alpske.

Organizator je prisutne podsjetio i pozvao na održavanje XX. Lerona 19. i 20. kolovoza na Narodnom trgu u Vodnjanu. (iPress)