Članovi Inicijative građana za referendum za Lungomare u srijedu su pozvali građane Pule da izađu na referendum jer je to, kako poručuju, "jedini demokratski alat koji im stoji na raspolaganju".

"Moj stav i stav Inicijative je da se to pitanje razriješi demokratski na biralištima, a nedemokratski je ljude pozivati na neizlaznost", kazao je član Inicijative Aleksej Orel dodavši kako je sve više građana angažirano i želi se angažirati oko referenduma.

"Imamo nove majice, plakate po gradu, nastojimo se približiti ljudima. Mnogi volontiraju, dijele promotivne materijale i letke, po gradu su izvješene zastave", istaknuli su članovi Inicijative građana napomenuvši da će se na referendumu glasati na istim mjestima na kojima se inače glasa na lokalnim i parlamentarnim izborima.

Po riječima Irene Burba iz Zelene Istre, predmet referenduma su izmjene prostornog plana, a u prostornom planu postoje svi oni elementi koje spominju članovi Inicijative - gradnja u šumi, ugostiteljski objekti, gradnja na plaži, uređenje plaža. To što investitor trenutno nema plan, to ne znači da se to neće dogoditi za deset godina. Mi ne obmanjujemo javnost", poručila je Burba. Ona se time referirala na izjave investitora u hotel na Valkanama, koji napominje da oni ne planiraju beach barove u šumi i slične zahvate, što često ističu pripadnici Inicijative.

"Još jednom pozivamo građane da izađu na referendum dok s druge strane, iz Grada Pule se o svemu ovome šuti i dolaze licemjerni pozivi da se izađe. Kako je izjavio gradonačelnik Filip Zoričić - on će izaći jer je to njegova dužnost, a između redaka poručuje da njegovi birači razmisle hoće li izaći. To je opstrukcija demokratskog procesa, koja je vrlo ozbiljna", poručila je Ivana Nataša Turković iz Inicijative građana za referendum.

Ona je najavila sutrašnju javnu tribinu "Za Lungomare" čiji je cilj izvijestiti javnost o važnosti šetališta Lungomare kao javnog dobra te o ekonomskim, okolišnim i društvenim aspektima postojećeg prostornog plana koji omogućuje gradnju i prenamjenu ove zone u turističke svrhe. (Hina)