Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Poreč, Društva Naša djeca Poreč, Gradske knjižnice Poreč i Društva invalida Poreč, Košarkaškog kluba Poreč i Udruge SF&F Mordele Poreč okupili su se jučer, 5. prosinca 2022., u Obrtničkom domu Poreč, na tradicionalnom godišnjem susretu - Balu volontera povodom Međunarodnog dana volontera, koje je za njih organizirao Grad Poreč-Parenzo. Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić uručio je zahvalnice za 29 volonterki i volontera koji su bili posebno aktivni u 2022. godini. Bila je to prilika da se neki od njih, već dugogodišnji volonteri druže nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, ali i nekima, mladim volonterima, prilika za upoznavanje i razmjenu iskustava.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je kako kvalitetu života u Poreču ne čini samo njegova infrastruktura, prepoznatljivost po manifestacijama, turistička ponuda, već pogotovo njegovi stanovnici.

-Volontiranje predstavlja ono najbolje od čovjeka. Nitko od nas kroz život nije prošao bez nečije ruke pomoći. U ubrzanim vremenima zaboravimo koliko jedan osmijeh, lijepa riječ i podrška nekome mogu značiti. Zato vam hvala, jer svojim volontiranjem ste dali sebe, a ne očekujete ništa za uzvrat. I zato ste ponos našega grada, rekao je Peršurić.

Balom volontera i dodjelom priznanja Grad želi iskazati javnu podršku i priznanje najaktivnijim volonterima i organizatorima volontiranja na području Poreča. Želja je na taj način potaknuti i druge udruge, javne ustanove i ostale neprofitne organizacije koje djeluju na području našeg grada, da u idućoj godini svoje volontere evidentiraju i prate u skladu s Zakonom o volonterstvu, te promoviraju volontiranje.

Osim toga, od ove godine, Grad Poreč-Parenzo je ponosni dobitnik Certifikata za mlade, te je uvedena nova kategorija - mladi volonteri i volonterke, odnosno osobe u dobi od navršene 15. do 30. godine života.

Prilikom dodjele priznanja istaknuto je kako Društvo Naša djeca Poreč ove godine ima ukupno 11 aktivnih volonterki i volontera, a zahvalnice su dobile Snježana Lehman, Sunčica Damjanović i Helena Mačinić, dok je Tamara Radetić dobila zahvalnicu kao mlada volonterka.

Gradsko društvo Crvenog križa Poreč u tekućoj je godini imalo ukupno 113 aktivnih volontera i volonterki, a zahvalnice su dobili Kristina Banović, Igor Laković, Valentina Ostojić, Jadranka Radojković, Nina Jugovac, Ivana Trošelj, Igor Veselinović i Luka Kalac, dok su mladi volonteri i volonterke bili Ivona Tidić i Pietro Ćosić.

U Gradskoj knjižnici Poreč bilo je aktivno njih 51, a zahvalnice su dobili Haira Janko Kocijančić, Meri Živković, Danijel Turkan i Igor Bertoša.

U Društvu invalida Poreč bilo je aktivno njih 25, a zahvalnice su dobili Franko Kodan, Izabella Gjoni, Ronald Brzak, Mirza Halebić i Ante Olić. U Košarkaškom klubu Poreč bilo je ukupno 10 volonterki i volontera, a zahvalnicu je dobila Patricija Majkus. U udruzi SF& F Mordele bilo je 14 aktivnih volonterki i volontera, a zahvalnice su dobili Nikola Banko, Lovro Žmak, Igor Žeželj i Blagoj Jakimov, dok je u kategoriji mladi volonter zahvalnicu primio Leon Štifanić.

Lijepu večer upotpunili su nastupi učenika Osnovne škole Poreč, Talijanske osnovne škole „Bernardo Parentin“, Umjetničke škole Poreč i udruga MOT 08 i USB.