Svečanoj koncelebriranoj misi na Dan svetog Blaža, koju je danas, 3. veljače 2023., u vodnjanskoj župnoj crkvi predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan, prisustvovao je izuzetno veliki broj župljana, vjernika i hodočasnika iz raznih krajeva Istre. Kako nalaže tradicija na dan sveca-zaštitnika Vodnjana i zaštitnika od bolesti grla, svećenici su nakon liturgijskog slavlja vjernicima prenijeli blagoslov sveca pomazanjem grla posvećenim maslinovim uljem, uz prisustvo svečeve relikvije.

Vodnjan, koji od davnina slavi svetog Blaža, jedino je mjesto u svijetu u kojem se dan ranije na Svijećnicu, uz svijeće blagoslovi i maslinovo ulje. I jedina je to župa u kojoj se ulje ulika, a ne svijeće, koristi za tradicionalni obred pomazanja grla. Domaćin slavlja, vodnjanski župnik Damir Štifanić, ispratio je vjernike, župljane i hodočasnike riječima: "Neka nas svih prati blagoslov svetog Blaža".

Prvi put su nakon mise vjernici mogli i besplatno obići čuvena Sveta tijela te druge relikvije, kojima vodnjanska crkva obiluje kao rijetko koje drugo svetište u svijetu. Bila je to i jedinstvena prilika široj javnosti da se po prvi put upozna s jedinstvenom sakralnom baštinom Vodnjana.

Liturgijskom slavlju prisustvovali su brojni uglednici iz javnog života, predvođeni gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom, a misu su svojim izvedbama uveličali pjevači Župnog zbora, zbora Zajednice Talijana Vodnjan i zbor školske djece iz Vodnjana. Tijekom petka u crkvi svetog Blaža služene su tri svečane mise s pomazanjem grla.

Višednevna proslava svetog Blaža u Vodnjanu nastavlja se koncertom popularne grupe Nola u petak navečer na Narodnom trgu te drugim zabavnim sadržajima uz gastro ponudu. Tijekom subote i nedjelje bit će otvorena vrata crkvi Sv. Križ, Sv. Rok, Sv. Katarina, Sv. Jakov, Gospa Karmelska i Sv. Martin od 10 do 16 sati, te Galerije "El magazein", Palače Bettica, Ekomuzeja i "Apoteka" – prostor za suvremenu umjetnost od 10 do 13 sati. Organizirano je i besplatno vođenje kroz crkve Vodnjana – u subotu u 10, a u nedjelju u 14 sati. Vodič zainteresirane posjetitelje čeka kod Info punkta na parkiralištu u Istarskoj ulici. U subotu u 18 sati počinje kulturno-umjetnički program Zajednice Talijana Vodnjan pod nazivom " S.Biazo in Comunità - Sv. Blaž u Zajednici", stoji u priopćenju. (iPress)