Danas je Pula postala prvi Hrvatski grad koji je otvorio prvo prenoćište za beskućnike „Rachem“, a prigodna svečanost održana je na adresi Tršćanska 26, prostoru koji je Grad Pula ustupio Udruzi Institut Pula.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio gradonačelnik Pule Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov i predsjednica Udruge Institut Pula Varja Bastiančić.

- Za mene je ovo najemotivniji trenutak otkako sam na dužnosti gradonačelnika. Čestitam svima uključenima u ovaj plemeniti projekt i hvala vam na svemu što ste učinili da Pula dobije prvo prenoćište u kojeg i muškarci i žene bez ijednog dokumenta ili prethodno ispunjenog uvjeta mogu doći i provesti noć na suhom i toplom.

Uz Prihvatilište za beskućnike, koje vodi Gradsko društvo Crvenog križa Pula, naš grad sada dobiva i mjesto u kojem će se moći prespavati bez prethodnih procedura, dobiti topli obrok te u njemu boraviti do 7 sati ujutro. Ovo je izvrstan primjer kako trebaju funkcionirati jedinica lokalne samouprave i neprofitni sektor, a zajednica time dobiva novu, potrebnu uslugu u zajednici, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić ujedno ipak izrazivši nadu da će što manje naših sugrađanki i sugrađana trebati ovakav vid pomoći.

I pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov izrazila je zadovoljstvo što je Pula dobila jedinstveno prenoćište koje će omogućiti našim najugroženijim građanima topli krevet i obrok te ih makar na kratko maknuti s ceste.

- Ovime Pula postaje grad primjer jer u cijeloj Hrvatskoj nema ovakvog tipa prenoćišta gdje se uđe bez uputnice, bez preporuke i bez osobne iskaznice. Jedini je kriterij da osoba nije agresivna prema osoblju i drugim korisnicima. Prenoćište je i svojevrsni nastavak na stambenu zajednicu koju također provodi Udruga Institut te zaista možemo biti zahvalni na trudu kojeg ulažu u rad s ovom osjetljivom populacijom korisnika, poručila je pročelnica Sokolov.

Inicijativu za pokretanjem prenoćišta „Rachem“ pokrenula je Udruga Institut Pula s predsjednicom Varjom Bastiančić koja je naglasila kako će raditi svaki dan u godini od 19,00 sati do 7,00 ujutro, a za početak imaju kapacitet za 18 osoba za što je osposobljeno 13 kreveta i 5 rezervnih ležajeva.

„Nismo čekali kompletan završetak opremanja prostora, smatramo da već sada imamo jako puno. Bez Grada Pule ovo se ne bi dogodilo i hvala im na tome. Prizemlje je potpuno u funkciji, dok je kat osposobljen pomoćnim ležajevima i kako bi žene koje nam dođu imale potrebnu intimu. U konačnici planiramo urediti četiri sobe čime ćemo dobiti još 16 ležajeva“, pojasnila je predsjednica Udruge Institut Pula Varja Bastiančić dodavši kako će za sada u prenoćištu raditi dvije osobe.

Prijem je predviđen od 19,00 do 22,00 sata, nakon toga bit će im ponuđen topli obrok, tuširanje kao i mogućnost da se presvuku, tuširaju i osuše robu jer je prostor, zahvaljujući donacijama, opremljen perilicom i sušilicom rublja. Nakon toga, u 23,00 sata gase se svjetla, u 6,00 je buđenje, dobit će kavu i doručak i u 7,00 će morati napustiti prostor.  

Grad Pula ustupio je na korištenje prostor u Tršćanskoj i pomogao kod uređenja plativši kompletnu vodnu instalaciju. Također, osigurana su sredstva od 300.000,00 kuna za početak rada prenoćišta.

Stambeno zbrinjavanje beskućnika jedan je od prioritetnih područja Grada Pule te se provođenjem projekta „Rachem“ Udruge Institut poboljšavaju smještajni uvjeti za beskućnike s ciljem smanjenja socijalne isključenosti i pružanja podrške u integraciji i uključivanju u život zajednice.

U 2023. osigurana su i sredstva za izradu studije izvodljivosti socio – inovativnog modela zbrinjavanja beskućnika „Housing first“. (iPress)