Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda – 22. ožujka održao se Dan otvorenih vrata Vodovoda Pula prilikom kojeg su svi zainteresirani građani mogli posjetiti izvor Nimfej na Karolini.

Uz dječje vrtiće i učenike pulskih osnovnih škola Centar, Monte Zaro i Tone Peruško, izvor su posjetili direktor Vodovoda Edo Krajcar i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić.

„Ovaj je izvor vrlo važan za naš grad još od antičkog doba kada je služio za vodoopskrbu našega grada. Svjetski dan voda obilježava se već 30.-tu godinu zaredom te se svake godine održava pod nekim određenim sloganom. Ove je godine „Ubrzaj promjene i budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Svi mi možemo učiniti mali, ali veliki doprinos i iskorak u očuvanje vode, velikog prirodnog resursa, na način da vodimo brigu o načinu korištenja vode. Danas u svijetu imamo oko dvije milijarde ljudi koji nemaju mogućnost pitke vode, tako da se svi zajedno moramo zapitati kako očuvati ovaj važan prirodni resurs“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Zainteresirane je posjetitelje djelatnik Vodovoda Aurelio Buić upoznao s poviješću i važnošću izvora Nimfej te pokazao prezentaciju o značaju voda.

Izvor Karolina je korišten od prapovijesti pa sve do danas. Pretpostavlja se da je naziv za grad Pulu, koji se prvi put spominje u 3. stoljeću pr.n.e. vezan uz ovaj izvor te potječe od ilirske riječi POLAI što znači izvor vode. Car Franjo Josip je 1832. godine pokrenuo popravak i uređenje antičke fontane te je sagrađena zgrada nad izvorom. Tada izvor Nimfej dobio ime Karolina, po ženi Cara Franje.

Uz izvor Nimfej nalazi se i Laboratorijsko tehnološki odjel (organizacijska jedinica unutar Tehničkog sektora Vodovoda Pula) koji obavlja djelatnost ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u vlastitom internom laboratoriju.

Kontrolu kvalitete vode i zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju interni laboratorij obavlja svakodnevno na nekoliko uzoraka.

„Kakvoća vode ispituje se u vodi izvorišta i zdenaca, u poluprerađenoj vodi iz pojedinih faza obrade te u prerađenoj vodi nakon svih faza prerade i dezinfekcije. Zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju kontroliramo u vodi izvorišta, zdenca nakon dezinfekcije,  u magistralnim cjevovodima i  spremnicima vode za piće te u razvodnoj mreži do mjesta potrošnje“, rekao je direktor Vodovoda Edo Krajcar.

Osim interne kontrole, kakvoću vode i zdravstvenu ispravnost isporučene vode ispituju još i službeni laboratoriji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Županijskog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije propisanim monitoringom izvorišta,  redovnim i revizijskim monitoringom vode za ljudsku potrošnju.

Cijeli se svijet suočava s problemima nedostatka vode za piće, a u nekim dijelovima svijeta to postalo dio svakodnevnice stoga je i središnja tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda pitanje kako svima osigurati pristup pitkoj vodi, kako održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete. (iPress)