Sutra se obilježava sat za planet Zemlju, globalna akcija WWF-a kojom se svake godine želi upozoriti na globalne ekološke probleme.

Osim samog sudjelovanja svake godine u ovoj akciji, Grad Poreč redovito radi na unaprjeđenju i širenju ekološke rasvjete po svim naseljima, u svrhu smanjenja svjetlosne zagađenosti i troškova energije.

Tako je Grad Poreč-Parenzo je tijekom 2020. godine dovršio prvu fazu zamjene konvencionalnih svjetiljki javne rasvjete, novom ekološkom LED rasvjetom, kojom prilikom je zamijenjeno ukupno 1095 svjetiljki javne rasvjete. Zamjena je izvršena unutar naselja Veli i Mali Maj, Materada, dio naselja Špadići, dio naselja Finida, ulazna cesta iz pravca Baderne, dio zone oko osnovne škole te dio ulice Županije Somogy.

Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete kroz program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), čime je Grad Poreč-Parenzo osigurao sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija.

Na osnovu zamjene navedenih svjetiljki, ostvarena je prosječna ušteda električne energije oko 78%. Nakon dogradnje javne rasvjete, koja se svake godine nadograđuje, u protekloj 2022. godini, Grad je uštedio više od 120.000,00 eura na godišnjoj razini, uspoređujući s 2019. godinom, koja je zadnja meritorna godina za uspoređivanje prije rekonstrukcije i zamjene rasvjetnih tijela javne rasvjete.

Također, prilikom zamjene ostvarena i vrlo bitna ekološka komponenta: svjetiljke su u potpunosti usklađene s važećom zakonskom regulativom te pripadajućim pravilnikom o svjetlosnom onečišćenju, primijenjena je pasivna i djelomično aktivna regulacija na većim trošilima, a godišnja emisija CO2 smanjena je sa nekadašnjih 225.708 tCO2/god na 40.271 tCO2/god.

Na temelju postignutih rezultata, Grad Poreč-Parenzo krenuo je ove godine u drugu fazu zamjene svjetiljki javne rasvjete, kojom će predmet zamjene biti naselja Vranići, Gulići, Massa Lombarda, Bolnica, Novo Naselje te Poreč Jug, čime će se zaokružiti cjelina vanjskih naselja oko samog centra grada. Sam centar grada i starogradska jezgra bit će zasebna cjelina i zamjena neće biti uvjetovana isključivo na postojećim stupnim mjestima, kao što je uvjet na I. i II. fazi zamjene svjetiljki javne rasvjete.

U ovajj, II. fazi zamjene predviđena je zamijena 1.021 svjetiljke javne rasvjete do kraja ove godine, uz istu prosječnu predviđenu uštedu električne energije od cca 78%. Kao i u I. fazi, predviđeno je da se ostvari i ekološka komponenta investicije, odnosno, očekuje se smanjenje emisija  CO2 za iznos od 140.000 tCO2/god. Također, i u drugoj fazi riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete kroz program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). čime je Grad Poreč-Parenzo osigurao sredstva za provedbu.

Svakako treba naglasiti da je paralelno s navedenim informacijama, Grad započeo i dovršio zamjenu božićne i novogodišnje dekorativne rasvjete, odnosno, veliku većinu iste, čime je također ušteđen znatan dio sredstava za utrošak javne rasvjete, jer se dekorativna rasvjeta spaja na sustav javne rasvjete. (iPress)