U povodu predstojećeg državnog praznika Dana državnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine položeni su vijenci na Gradskom groblju kod Centralnog križa i u Parku Franje Josipa I na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

U ime Grada Pule vijence je položila zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić. U ime Istarske županije vijenac je položio pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, predstavnice i predstavnici HVIDRA-e, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja.

Tom je prigodom zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić pozvala na Gradskom groblju na minutu šutnje te je odana počast svim koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku.

U Parku Franje Josipa I Zdenko Požgain je u ime Zajednice HVIDRA-e Istarske županije čestitao je Dan državnosti i pozvao na minutu šutnje za sve stradale, poginule i nestale hrvatske branitelje te nedavno preminulog predsjednika pulske HVIDRA-e Ivicu Lerotića.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.