Kao otvorena i transparentna gradska uprava koja prihvaća i uvažava različitosti svojih građana, na Komunalnoj palači treću je godinu zaredom postavljena zastava duginih boja koja predstavlja simboličnu potporu LGBTIQ+ zajednici, čime je Pula ponovno stala uz bok otvorenim svjetskim sredinama koje iskazuju potporu svim građanima iz LGBTIQ+ zajednice.

Ovim simboličnim činom, Grad Pula ističe i naglašava svoju podršku LGBTIQ+ zajednici koja nažalost i dalje doživljava napade i netrpeljivost, poput diskriminatornih grafita na pročeljima zgrada našega grada koji potiču na nasilje i mržnju prema LGBTIQ+ zajednici. Podrškom institucija potiče se prijavljivanje i procesuiranje zločina iz mržnje te se ohrabruje pripadnike LGBTIQ+ zajednice da svoje živote vode otvoreno kao i svaki drugi stanovnik našega grada. Pula tako stoji uz bok svjetskim centrima koji godinama podržavaju LGBTIQ+ zajednicu te se svrstao u napredne i progresivne gradove u kojem se svi građani osjećaju sigurno i poštivano.

Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava gotovo već tradicionalno, kulturno-umjetničkim i zabavnim programima obilježava Mjesec ponosa. Svojevrsna uvertira u Mjesec ponosa bilo je otvorenje izložbe „Plivati kao ti ne može svatko“ Josipa Kresovića, koja je u Dnevnom boravku Rojca otvorena u petak, 26. svibnja, a može se pogledati do 26. lipnja.

U petak 16. i subotu 17. lipnja u unutrašnjem dvorištu Rojca održava se dvodnevno gostovanje queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo. U petak 16. lipnja, održat će se projekcija filma "Čopor pičića" i razgovor s redateljicom Paolom Skelin i članicama kolektiva. "Čopor pičića" prati drag kolektiv House of Flamingo na njihovoj prvoj izvedbenoj turneji nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica, a koja je objedinila tri grada: Split, Zagreb i Pulu. Kombinacijom snimki s nastupa uživo, dokumentiranih intimnih trenutaka povezivanja u backstageu te ispovjednih i iskrenih komentara najužih članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu; film pruža jedinstveni uvid u njihove osobnosti, odnose, aspiracije i hektično ludilo koje prati svaki izlazak na pozornicu.

U subotu 17. lipnja, s početkom u 21 sat održava se drag umjetnički nastup kolektiva House of Flamingo. Drag umjetnički nastup program je koji stvara siguran prostor LGBTIQ+ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba u kojem su se održavali drag performansi, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Sam performans svojevrsni je odgovor na manjak queer izvedbenih programa diljem RH, te omogućuju stvaranje platforme za daljnji razvoj i vidljivost queer umjetnosti i identiteta u javnom i kulturnom prostoru.

Program ‘Proces 2023’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule. (iPress)