More u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre, zagađeno je fekalijama pa je Županijska inspekcija za zaštitu okoliša postavila oznaku zabranjenog kupanja na tom području, potvrđeno je Hini u četvrtak iz Odjela za zaštitu okoliša i za praćenje kakvoće mora.

Da je fekalijama zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuza pokazao je monitoring Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije nakon zahtjeva Javne ustanove Kamenjak za kontrolu i praćenje tog ekološkog područja.

Riječ je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvijek nije poznat.

"Prvo uzorkovanje i analizu mora na tom području obavili smo 22. svibnja kada smo zaprimili dojavu iz JU Kamenjak i redovito smo je radili do 26. svibnja. U tom periodu zagađenje je bilo iste razine odnosno primjetan je bio povećani broj bakterije Escherichije coli u vodi te je taj broj premašuje granicu koja je propisana Uredbom o kakvoći mora za kupanje", izjavila je voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša te monitoringa za praćenje kakvoće mora Istarske županije Vesna Kauzlarić.

Dodala je da se srećom, ne radi o plaži, i tamo se rijetko tko kupa jer je voda plitka i muljevita. Osim toga, ovo se područje vodi pod zaštitom Natura 2000.

Po njenim riječima svakodnevno se vršilo uzorkovanje i pratila se situacija na tom području koja je bila nepromijenjena odnosno nezadovoljavajuća, te je upućivala na fekalno zagađenje zbog visoke razine Escherichije coli.

"O tome smo izvijestili Županijsku inspekciju za zaštitu okoliša koja je izašla na teren i postavila znak zabranjenog kupanja" - poručila je voditeljica Odjela Kauzlarić.

Najavila je kako će se početkom idućeg tjedna na tom području vršiti novo uzorkovanje. (Hina)