Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u ponedjeljak je u Zagrebu uručila ugovore za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. godini.

Ugovore vrijedne 4.059.199 eura potpisali su predstavnici 87 županija, gradova i općina čiji projekti će biti sufinancirani temeljem provedenog Natječaja za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina.

"Vrijednost potpisanih ugovora je veća od četiri milijuna eura, čime su ukupna ulaganja Vlade Republike Hrvatske u sportsku infrastrukturu od 2018. godine narasla do gotovo 14 milijuna eura. Ukupno je zahvaljujući provedbi ovog natječaja do sada obnovljeno ili sagrađeno 250 sportskih objekata, a uključeni su razni sportovi pa tako ulažemo u atletske staze, nogometna igrališta i velika i mala, teniske terene, vanjska sportska igrališta, sportske dvorane te sve druge sportske objekte. Vlada će kroz ovakve aktivnosti, ali i niz drugih, i dalje nastaviti pomagati sportu na lokalnoj razini, kako bismo svim našim građanima, kako vrhunskim sportašima, tako i rekreativcima, a pogotovo djeci i mladima, omogućili bavljenje sportom u svim dijelovima Hrvatske", rekla je ministrica Brnjac te najavila kako će 30. rujna 2023. stupiti na snagu Pravilnik o programu javnih potreba u sportu.

"Program javnih potreba u sportu je jedinstveni dokument koji ćemo donijeti po prvi puta, a koji objedinjuje sve programe i projekte središnje države važne za razvoj sporta. Tu govorimo o programima svih pet krovnih sportskih udruženja, novu aktivnost pomoći 21 županijskoj sportskoj zajednici za stručni rad i opremu za djecu i mlade do 18 godina, javni poziv za sportske građevine, organizaciju velikih međunarodnih sportskih natjecanja, natječaje programa lokalnog sporta, Hrvatska pliva i druge. Za županije, gradove i općine velika je prednost činjenica da će javni poziv za infrastrukturu i velika međunarodna natjecanja biti provedeni u godini koja prethodi godini za koju se donosi proračun, čime će predstavnici jedinica lokalne i regionalne razine moći kvalitetnije i transparentnije planirati svoje aktivnosti“, objasnila je Brnjac.

U ovoj godini putem Natječaja za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina sufinancirat će se dvije atletske staze i dva teniska terena, petnaest velikih i šesnaest malih nogometnih igrališta, devet sportskih dvorana, trinaest vanjskih sportskih igrališta, 26 outdorfitness/street workout te četiri projekta za ostale sportove.

Uređenje sportske dvorane u Banjolama

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac potpisao je ugovor o sufinanciranju građevinskog zahvata i opremanja Sportske dvorane Banjole.

Ministarstvo će iznosom od 31.090,00 EUR-a sufinancirati izmjenu podloge u Dvorani, nabavu montažnih objekata za svlačionice i sanitarni čvor te izmjenu rasvjete.

Ukupna vrijednost planirane investicije je 80.454,00 EUR-a.

Rekonstruirana dvorana Banjole omogućiti će sigurnije korištenje za sve korisnike, osobito učenike Područne škole Banjole, ali i sve druge sportaše, obzirom da se najznačajniji dio investicije odnosi upravo na izmjenu podloge, odnosno postojeća plastična rupičasta podloga zamijeniti će se gumenom podlogom, koja će biti sigurnija za sve sportaše, a omogućiti će i lakše i bolje čišćenje i održavanje.

Malonogometno igralište s umjetnom travom u Svetvinčentu

Općina Svetvinčenat uz pomoć Ministarstvo turizma i sporta ulaže u unapređenje sportske infrastrukture za naše sportaše i rekreativce. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković potpisali su danas u Zagrebu Ugovor o sufinanciranju građevinskog zahvata i uređenja malonogometnog igrališta s umjetnom travom u Svetvinčentu.
Uređenjem malonogometnog igrališta s umjetnom travom postići će se još kvalitetniji uvjeti za treniranje našim najmlađim sportašima, ali i rekreativcima tokom cijele godine. (Hina/iPress)