U sklopu redovnih sastanaka s predstavnicima porečkih mjesnih odbora gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnici za komunalni sustav Marino Poropat i Damir Hrvatin obišli su proteklog vikenda mjesne odbore Nova Vas i Veli Maj. Sastanci s predstavnicima mjesnih odbora u rujnu održavaju se tradicionalno već šest godina, u sklopu priprema za kreiranje gradskog proračuna, a s ciljem uključivanja projekata svakog mjesnog odbora u glavni gradski financijski akt.

Ta je praksa nastavljena i ove godine te su nakon održanih sastanaka u mjesnim odborima u Žbandaju i Fuškulinu, proteklog vikenda na red došli Nova Vas i Veli Maj.

Bilo je govora o realiziranim projektima u protekloj godini, prvoj fazi izgradnje kanalizacijske mreže u porečkim naseljima Antonci i Kosinožići dovršenoj pred početak ljeta, te drugoj fazi koje će početi početkom listopada , a riječ je svakako o najvećem ulaganju koje će omogućiti priključivanje ukupno oko 120 kućanstava na kanalizacijsku mrežu. Od manjih investicija, odrađene su sadnje i hortikulturno uređenje, uređeno dječje igralište u Novoj Vasi koje je dobilo sjenicu, postavljena teretana na otvorenom u Brčićima, izgrađena javna rasvjeta i asfaltiranja. Mjesni odbor Nova Vas jedan je od najvećih, te je, uz dovršetak izgradnje infrastrukture odvodnje, veliki prioritet ulaganje u društvene sadržaje. Predstoji im gradnja dječjeg vrtića i jaslica za oko 150 djece, za što je već kupljeno potrebno zemljište i pokrenuta izrada potrebne dokumentacije. Nastavlja se raditi i na projektu izgradnje biciklističko-pješačke staze od naselja Kukci do naselja Nova Vas, ako bi se povećala sigurnost biciklista i pješaka. U narednom periodu uz redovne investicije na komunalnom održavanju, u planu je i obnova fasade zgrade osnovne škole u Novoj Vasi.

MO Veli Maj proteklih je godina dobio niz novih objekata za kvalitetniji, ugodniji život mještana, ali i brojnih turista koji tijekom sezone borave u ovdašnjim turističkim objektima. Od velikih kapitalnih objekata poput otvaranja dječjeg vrtića u Velom Maju, izgradnje rotora i prometnice u Creskoj ulici, uređenja popularne plaže Materada-Sv. Martin, do manjih jednako važnih poput otvaranja boćarske kućice u Špadićima, postavljanja novih tijela javne rasvjete, uređenja dječjih i polivalentnih igrališta, teretana na otvorenom, te prometnica i parkirališta, nogostupa. Početkom ljeta izgrađena je javna rasvjetu od naselja Materada do uvale Sveti Martin, kao i pješačko biciklistička staza na tom potezu. Također, uređena je i pješačka staza kod plaže u Špadićima, te piknik zone sa drvenom sjenicom u naselju Červar, te piknik point na plaži Materada, a planira se još manjih komunalnih zahvata i uređenja po mjesnom odboru, prema iskazanim potrebama mještana i predstavnika mjesnih odbora.

Po obilasku svih mjesnih odbora, prikupljeni prijedlozi uvrstit će se u prijedlog za gradski proračun, za koji će biti provedeno i javno savjetovanje na gradskim web stranicama, putem kojeg svoje prijedloge mogu slati svi zainteresirani građani Poreča.

Nakon javnog savjetovanja, obavljaju se i dva čitanja proračuna na sjednicama gradskog vijeća, na kojem gradski vijećnici mogli predati svoje amandmane, prije izglasavanja proračuna.

Što se tiče uključivanja većeg broja građana, i ove se godine nastavlja slična praksa, Što se tiče uključivanja većeg broja građana, i ove se godine nastavlja slična praksa, te se pozivaju svi zainteresirani građani da se uključe do kraja rujna, dostavljajući svoje prijedloge, a detalje možete pronaći ovdje. LINK - http://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=99175&pid=&j=CRO

Po primitku prijedloga, gradonačelnik, pročelnici i stručne službe Grada Poreča objedinit će sve prijedloge te ih prodiskutirati s članovima vijeća mjesnih odbora, prije uvrštenja u prijedlog proračuna za Gradsko vijeće. (iPress)