Marijan Vukušić, prosvjetni djelatnik, koji je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-tih i 70-tih godina u Poreču, te bio dugogodišnji ravnatelj srednje škole, ovogodišnji je dobitnik Nagrade sv. Mauro, koja se dodjeljuje u povodu blagdana gradskog zaštitnika. Nagradu je na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak, 20. studenog 2023. u Istarskoj sabornici uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Dobitnik nije bio u mogućnosti prisustvovati dodjeli, te su Nagradu u njegovo ime primili sin Miro i unuka Weronika. Nakon upućene čestitke slavljeniku, gradonačelnik je dodao:

- Gospodin Vukušić, s njegovih 96 godina života, danas prima nagradu za izniman doprinos razvoju školstva na Poreštini. Kroz svoju karijeru on nije samo prenosio znanje, već je oblikovao živote generacija učenika i djelatnika s kojima je surađivao. No, gospodin Vukušić nije bio samo učitelj u učionici; bio je i mentor. Njegova strast prema obrazovanju nije se zaustavila unutar školskih zidova. Istaknuo se i svojim angažmanom u lokalnoj zajednici, posebno u sportskim klubovima. Danas, kada mu uručujemo ovu zasluženu nagradu, želimo izraziti veliku zahvalnost gospodinu Vukušiću za njegov neumorni rad, požrtvovnost i predanost našoj zajednici. Njegov primjer služi kao inspiracija svima nama da se trudimo biti bolji građani, odgajatelji i lideri u vlastitim zajednicama, rekao je gradonačelnik.

Svečanosti su, uz gradonačelnika, prisustvovali i biskup porečko-pulski mons. Ivan Štironja, dubrovački biskup Roko Glasnović, gradonačelnik prijateljskog grada Poinga u Njemačkoj Thomas Stark s delegacijom, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, gradski vijećnici i brojni gosti.

Vukušićev sin Miro se prilikom dodjele zahvalilo gradonačelniku i svima koji su gospodina Marijana izabrali za ovogodišnjeg dobitnika, te ujedno prenio zahvale u njegovo ime, napomenuvši da je ovo najljepši poklon za ono što je učinio u životu.

Na samom kraju svečanosti, okupljenima se obratio i biskup mons. Štironja koji je podsjetio na žrtvu svetoga Maura, prvog biskupa porečke biskupije, koji je ostavio duboke tragove, ne samo svojim radom nego i svojim mučeništvom što je najviši oblik svetosti. .

Biskup je svim Porečankama i Porečanima čestitao blagdan Svetoga Maura te je najavio svečanu misu s procesijom, u utorak, 21. studenog 2023., s početkom u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici.

Kao uvod u dodjelu nagrade kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Marino Martinčević, održao je predavanje na temu „Postanak i razvoj porečkog katedralnoga kaptola do 1828. godine“. Svojim nastupima dodjelu su uveličali i učenici Umjetničke škole Poreč Matej Tomrecaj na gitari pod mentorstvom profesorice Sandre Šustereiter i David Pršurić na harmonici po mentorstvom mentora savjetnika Paola Peruška, te harmonikaški kvartet u sastavu David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić koje je pripremila učiteljica Romina Legović.

OBRAZLOŽENJE:

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade Sv. Mauro dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom u  kulturi  i drugim sferama djelovanja na području Grada Poreča, dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja, a rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada Poreča. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom Sv. Maura gospođe Melanije Krajine.

Odluku o dobitniku donijelo je Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: Silvia Milohanić – predsjednica te članovi:  Aliče Perhat, Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić i Darko Kadum.

Obrazloženje navodi kako je, Marijan Vukušić rođen je 1927. godine u mjestu Katuni pokraj Omiša gdje se i školovao. Školovanje je nastavio studirajući na Učiteljskoj školi, a zatim je 1957. diplomirao kemiju i fiziku na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Počeo je raditi u nastavi već 1948. godine predavajući po različitim školama, te je na taj način došao u kontakt s velikim brojem ljudi, upoznao velik broj radnih sredina u onda izrazito teškim vremenima koja su bila jako izazovna. Sve je to bio dragocjeni izvor iskustava koja je zatim uspješno koristio u kasnijem dugogodišnjem radu s učenicima različitih profila i mnogobrojnim nastavnicima s kojima je sudjelovao u izgradnji velikog broja porečkih, ali i učenika drugih dijelova Istre koji su izabrali Poreč kao mjesto svojeg školovanja. Osim rada u razredu, Marijan Vukušić 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč osnovane krajem 50-ih godina koja je od samog početka okupila značajan broj učenika. Reformom školstva krajem 70-ih godina, dolazi do spajanja nekadašnjih škola, Ekonomske, Ugostiteljske i Poljoprivredne i osnivanja Školskog centra za stručno obrazovanje čiji on postaje ravnatelj. U ono doba je nastava poljoprivrednog kao jednog od najznačajnijih odgojno-obrazovnih programa u Centru bila organizirana na temelju zajedničkog programa opće srednje škole. Sve škole su imale isti program opće-obrazovnih predmeta u trajanju od dvije godine. Marijan Vukušić je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-tih i 70-tih godina. Porečka je srednja škola osim učenika s područja grada i okolice, okupljala značajan broj učenika iz šireg istarskog područja, ali i iz drugih regija. Uložio je puno truda u stvaranje tadašnjeg Centra za stručno obrazovanje. Iznimne je napore uložio i radeći na reformi školstva, bio je poznat po iznimnom pedagoškom radu, proučavanju ekonomske opravdanosti postojanja srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, napravio je čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču koje je i danas poznato po izuzetno uspješnim učenicima i profesorima. Osim kao izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život našeg grada. Na osnivačkoj skupštini Nogometnog kluba Jadran 23. veljače 1953. izabran je na funkciju tajnika kluba.

Svoj je doprinos dao i u odbojci okupljajući mlade odbojkaše i radeći sa svojim učenicima u ondašnjoj Poljoprivrednoj školi. Prvi treninzi odvijali su se na otvorenom igralištu na gradskoj plaži. Bio je i pokretač prvih natjecanja i organizator školskog međurazrednog prvenstva. Osnovao je prvu selekciju čiji su najbolji igrači postali dijelom mlade odbojkaške sekcije i budućeg odbojkaškog kluba koji će u predstojećim godinama ostvariti vrhunske sportske rezultate. Zbog svega navedenog, iznimnog doprinosa razvoju školstva na Poreštini i angažmana u lokalnoj zajednici, Povjerenstvo je odabralo gospodina Vukušića, danas 96 godišnjaka, za dobitnika Nagrade Sv. Mauro.