Sinoć su Turistička zajednica Općine Marčana i Općina Marčana predstavile paletu ručno rađenih suvenira Marčanskoga kraja. Suvenire je TZO Marčana osmislila u suradnji s lokalnim rukotvorcima identifikacijiom specifičnosti pojedinih mjesta i tematizacijom u funkcionalne, originalne suvenire, izrađene od prirodnih materijala i sastojaka.

Rukotvorka Miranda Križanić iz Marčane predstavila je Malu Krničanku i Malu Rakljanku – lutke u tradicionalnim nošnjama, repliku Mutvoranskog svadbenog vijenca u stvarnoj veličini, kao i privjeske za ključeve s minijaturom svadbenog vijenca, zatim bičikletu – simbol Loborike te vrećice s lavandom i smiljem. Shantule, po istarskom kume, Nina Vretenar i Ljiljana Miloš, su predstavile liniju prirodne kozmetike s ljekovitim i aromatičnim biljem ubranim u okolici Raklja. Antiage kremu za lice od smilja, gel za tuširanje od borovice, kadulje i lavande, sjajila za usne i svašta nešto mirišljavo. Nataša Krajnović iz udruge Art Studio Pula pokazala je male replike Rakljanskog lonca te zidne pločice i podloške za čaše s odabranim motiva Marčane (dvije šterne), Mutvorana (bestijarij), Krnice (porat), Loborike (bičikleta), Orbanića (tovari) i Raklja (lonca i sv. Agnije) izrađene od pečene gline tonirane prirodnim bojama.

„Uz njegovanje istarskog identiteta i prepoznatljive baštine Marčanskoga područja, naši suveniri promiču kulturne vrijednosti i specifična obilježja destinacije, oni pričaju priču o običajima i tradiciji te donose dodatnu vrijednost svakome tko ih primi u ruke, dobije na dar.", izjavila je Maja Bizjak, direktorica TZO Marčana.

Nakon predstavljanja vrijednih rukotvoraca, kao šećer na kraju, dječica su zaplesala istarski balun u pratnji mladih svirača roženica. Josip Percan, predsjednik KUD-a Mate Balote istaknuo je dugu folklornu tradiciju ovoga kraja i predstavio Malu školu istarskoga baluna i tradicionalnih istarskih instrumenata, za koje su upisi u tijeku. (iPress)