Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino ove godine obilježava 140 godina muzejskog djelovanja u Poreču kao nasljednik Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre – prve istarske muzejske ustanove osnovane 1884. godine. Samu obljetnicu muzej dočekuje radno, uređujući svoju zgradu, baroknu palaču Sinčić iz 18. stoljeća, ali i druge kulturno-povijesne spomenike o kojima skrbi – Romaničku kuću u Poreču te Memorijalnu kuću Joakima Rakovca u obližnjim Rakovcima, čiji se postavi otvaraju u ovoj godini. U rođendanskoj godini muzej je pripremio bogat i zanimljiv program koji će se odvijati kroz cijelu godinu, a uključuje izložbe, predstavljanje novih publikacija, stručna vodstva, edukativne programe i radionice za djecu te druge aktivnosti obilježavanja ovog važnog jubileja.

Među značajnijim programima izdvaja se izložba dr. sc. Elene Uljančić pod nazivom „Crte lica: izbor iz fundusa porečkog muzeja“, financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Poreča-Parenzo, koja je otvorena sinoć pred brojnom porečkom publikom. Izložbom se prikazuje odabir od stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki, a na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja. Antički portreti isklesani u kamenu, reljefi lica na uljanicama u terakoti, portreti careva na kovanicama, srednjovjekovna arhitektonska plastika, barokni portreti, novovjekovni namještaj, djela moderne umjetnosti samo su neki od predmeta koje posjetitelji mogu vidjeti na izložbi. Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti.

- Muzeji su, između ostalog, i mjesta gdje se upoznajemo s ljudima koji su živjeli na nekom prostoru i za sobom ostavili trag. Upravo je taj trag bitna odrednica ljudskosti. To je ono i što nas je potaklo da postavimo ovu izložbu čija je tema ljudska lica., rekla je ravnateljica i autorica izložbe dr.sc. Elena Uljančić, dodavši da izložba prikazuje ljudska lica iz brojnih zbirki porečkog muzeja i to kroz četiri razdoblja: antiku, srednji i novi vijek te suvremeno doba. Ovim pregledom istovremeno se dobiva uvid i u razvoj ukusa i potreba u razdoblju od dva milenija.

Elena Uljančić potpisuje koncept izložbe i odabir muzejskih predmeta, vizualni identitet i postav izložbe napravila je Kristina Kalčić Brajković / KKA studio, dok su tisak i tehnička realizacija izložbe povjereni Propagandi iz Poreča. Recenzentice izložbe su povjesničarke umjetnosti Leila Topić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i dr. sc. Jasna Galjer, muzejska savjetnica i redovita profesorica u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koje su obje prilikom otvorenja čestitale veliku obljetnicu porečkog muzeja, pohvalivši izložbeni koncept, kojim se omogućuje dijalog s publikom i upoznavanje s fundusom muzeja kroz tematske izložbe. Posebno su pohvalile prilagođenost izložbe svim generacijama i činjenicu da će ustanova otvoriti svoja vrata tijekom cijele godine zahvaljujući ovoj izložbi.

Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli, istaknula je kako je suradnja s ustanovom i Gradom Porečom izuzetno dobra, te se provodi jako veliki broj projekata. – Prije samo par mjeseci sudjelovali smo na otvaranju obnovljene palače Sinčić, a sad već znamo da je ustanovi odobreno gotovo milijun eura za energetsku obnovu i stolariju, što znači da će se ustanova vrlo skoro početi baviti svojom strukom i izložbama, a ne samo građevinskim radovima., rekla je pročelnica.

- Poreč doista provodi nevjerojatne investicije u kulturi, najveće u ovom stoljeću u Istri., rekao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica dodavši da je izložba dodirnula dva osnova temelja svakog muzeja – fundus i ljude. U njenih 140 godina na čelu su bili ljudi kojima možemo danas zahvaliti da imamo bogat, sačuvani fundus koji možemo razgledati.

Muzej je u zadnje tri godine s Gradom aktivno radio na projektima obnove gradske rive, istraživanju Marafora, obnavlja se Romanička kuću i Memorijalna kuća Joakima Rakovca, provode istraživanja na hramu, nastavlja se obnova Eufrazijane, priprema obnova Kuće dva sveca i Crkve Gospe od Anđela te se dovršava Muzej.

- Obnova kulturnih spomenika jedna od naših najvažnijih politika. Mislim da nema prikladnije godine nego ove, kad Muzej slavi veliku godišnjicu kao najstariji muzej u Istri, da otvorimo cjelogodišnju izložbu koja će nam dati uvid u ogroman fundus našeg Muzeja i u kojoj će moći uživati Porečani i gosti, napokon, u prostorima Muzeja. Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe. To nije samo naša obaveza, već i naša dužnost., rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Izložba će ostati otvorena do konca godine a u sklopu nje će se organizirati stručna vodstva, edukativni programi i ostali prateći događaji te tiskati katalog. U mjesecu ožujku izložba će biti otvorena radnim danom od 11 do 14 sati, odnosno po najavi za organizirane grupe i škole.