Višednevno obilježavanje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa uz buđenje proljeća, označava i početak turističke predsezone u Fažani. Iako im ove godine vrijeme nije bilo naklonjeno veselja i druženja mještana i njihovih prvih gostiju nije nedostajalo.

Već u petak ujutro, Općina Fažana je tradicionalno, na Rivi počastila mještane i goste s bakalarom, fritulama i pićem. 

Na Trgu sv. Kuzme i Damjana u petak navečer uz mise bdijenja palio se i tradicionalni oganj. Nakon večernje mise od 21 sat svi su uživali u kuhanom čaju, vinu ili sokovima koje je pripremila Općina. 

Uskrsni ponedjeljak je tradicionalni dan druženja kad se nakon mise u crkvi Sv. Kuzme i Damjana i blagoslova jela župnika Ilije Jakovljevića, uživa u okusima neizostavne velike pince, kuhane šunke, fritaje s pancetom i kobasicama, bakalara, mladog luka, rotkvica...

Mještane su razveselila i fažanska djeca s kreativnim doživljajem Uskrsa. Radove su izložili vrtićarci iz DJ Sunce i More te učenici osnovne škole iz Fažane. 

Ove godine je, ništa manje bogat, uskrsni doručak zbog jakog juga i najave mogućeg nevremena upriličen na Župnom trgu.

Tradicionalni blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara čiji se recept pripreme prenosi s koljena na koljeno. Stoga je Fažana organizirala i 1. Festival bakalara u Istri. No, planove je pokvarila vremenska prognoza pa je umjesto u ponedjeljak popodne festival organiziran zajedno s Uskrsnim doručkom u jutarnjim satima.

Direktorica Turističke zajednice Melita Peroković najavila je 1. festival bakalara čiji će pobjednik biti nagrađen izletom u Veneciju za dvije osobe a drugo i treće mjesto zaslužiti će večeru u Staroj konobi i košaru tradicionalnih istarskih proizvoda uz sponzorstvo tvrtke Alden.

Organizator Festivala Budimir Žižović rekao je da mu je drago da su dogovorili ovakovu jednu manifestaciju uz pomoć tvrtke Alden iz Baderne.

U natjecanju pripreme bakalara na tradicionalan način sudjelovalo je 11 ekipa a za natjecanje je osigurano 50 do 60 kilograma bakalara kao i svi potrebni sastojci.

Ekipe koje su se ove godine natjecale su Bande ženice, Duo aprilili, Šinjorine, Bumbarke, Stoja, Brijuni, Jedna črna, jedna plava, Velo delo, Veseli Istrijani, Batić, Due bjonde. 

Po odluci ocjenjivačkog žirija najbolja je bila ekipa 'Veseli Istrijani'. Drugo mjesto osvojila je ekipa 'Velo delo', dok je treće zauzela ekipa 'Batić'.

Za živahnu atmosferu bio je zadužen bend uz kojeg su najveseliji i najmlađi i zaplesali.  Uskrsne fešte organizirali su Fažanska Župa, Općina Fažana, tvrtka Alden i Turistička zajednica Općine Fažana. (iPress)