Od pamtivijeka dobra hrana i vino spajaju ljude, pa je tako degustacijska šetnja na Uskršnji ponedjeljak stvorila jednu veliku obitelj šetača koji su uživali u druženju, kretanju, prirodi, kulturno-povijesnim crticama, doživljaju istarskog sela te eno-gastro specijalitetima lokalnih proizvođača destinacije Marčana.

Krenuvši iz mutvoranske lože i bestijarija, s čašom vina Davida Dikovića iz Taškerovih Dvori, nakon uvodne priče o vinariji i divno rashlađenim kušanim vinima te upoznavanja s paletom proizvoda prirodne kozmetike brenda Shantula Ljiljane Miloš i Nine Vretenar, kroz povijesne bedeme ušlo se put crkve sv. Marije Magdalene - simbola i nezaobilazne stanice Mutvorana. Crkva baštini mnoge vrednote, poput originala svadbenog vijenca te nestrpljivo čeka povratak vrijednog drvenog oltara Paola Campsa de Bobotija sa restauracije. Nastavilo se put Stancije Kumparička, gdje je grupu dočekala i provela kroz farmu koza te proizvodnju i kušanje  sireva Tita Winkler. Na njihovoj farmi predstavili su se i Filip Raponja iz API Raponja - mladi, vrijedni medar iz Krnice i ekovinarija Šegota iz Raklja. Filip je upoznao posjetitelje s vrstama meda i proizvodnji po godišnjim dobima te kombinacijama meda s pršutom, sirom, orasima i domaćom čokoladom. Razne vrste sira i meda lijepo su se sljubile sa Šegota vinima. Supružnici Monika Catela Šegota i Doriano Šegota predstavili su svoje etikete i princip rada. Šetnja se nastavila prema Šegotićima, gdje su šetače na pola puta dočekali Mihaela Medved i Marko Radeka - vinarija Kalavojna iz Radeki Polja s pričom o tradiciji stvaranja vina, lokaciji vinograda i premijernim kušanjem nekih novih vina.  Nastavilo se do vinarije Siljan u Šegotićima uz dobrodošlicu harmonikaša Matea Radolovića i veoma ljubaznih članova obitelji Siljan (Josipa, Emanuele i Sanjina) koji su uz vina predstavili i svoj zadnji novitet - porto. Tamo se ujedno neplanirano, zbog kiše, održala i završna degustacijska stanica na kojoj se predstavio Moris Vareško – vina Memento Moris. Moris je na svoj osebujan način ispričao kako su se spojili njegovi životni i vinski putevi te je tom zabavnom degustacijom privedeno kraju predivno druženje uz mnoštvo doživljaja.

TZO Marčana zahvaljuje se sudionicima na odazivu i dobrom društvu, lokalnim proizvođačima na sudjelovanju u autentičnom predstavljanju destinacije te DVD Marčana, komunalnom društvu Mandalena i Općini Marčana na logističkoj podršci, stoji u priopćenju. (iPress)