Fešta od Rožic u Svetvinčentu najpopularniji i najposjećeniji sajam cvijeća u Istri održat će se 17. put, od petka do nedjelje, od 5. do 7. travnja 2024. godine na glavnom trgu.

Sadnice cvijeća dolaze iz rasadnika hrvatskih uzgajivača za sadnju u vrtovima i na balkonima, dajući tako značajan doprinos hortikulturnom uređenju za predstojeću turističku sezonu.

Program događanja na Placi i u Kaštelu ove godine je raznovrstan te nudi dvije radionice za djecu i odrasle i nastupe KUD-a Savičenta, Plesnog studia Art Dance, Povijesne udruge kaštel, Dječjeg vrtića Balončić te učenika OŠ Svetvinčenat.

KUD Savičenta, hvalevrijedni čuvari i zaljubljenici u tradiciju i očuvanje tradicije, nastupati će sva tri dana trajanja sajma.

Svečano otvaranje održat će se u petak, 5. travnja s početkom u 13 sati na glavnom trgu u Svetvinčentu a prisustvovat će načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković i direktor Turističke Zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

PETAK, 5. travnja

13:00 h OTVARANJE 17. Fešte od rožic, na Placi

  • KUD SVETVINČENAT – tradicijski plesovi i zvuci Istre, voditelji Jasna Galant, Jasmin Jelenić
  • BALONČIĆI Dječji vrtić - proljetne recitacije i igrokazi Flipića, Loptica i Tigrića (3-7 god)
  • OŠ SVETVINČENAT - školski zbor te recitacija učenika produženog boravka
  • Studio Art Dance, voditeljica Tatjana Samuele Ban

SUBOTA, 6. travnja

- 10:00h Radionica izrade prirodne kozmetike - gel za tuširanje, Prirodna kozmetika Shantula, za djecu iznad 10 god i odrasle - Kaštel Morosini Grimani

- 14:00 h Kreativna radionica izrade ukrasnih košarica, voditeljica Alenka Bodetić, za djecu iznad 10 god i odrasle - Kaštel Morosini Grimani

- 15:00 h KUD Savičenta, nastup na Placi

Radionice se besplatne, a prijave su moguće neposredno prije samog početka u kaštelu Morosini Grimani.

NEDJELJA, 7. travnja

13:00 h KUD Savičenta, nastup na Placi

13:30 h POVIJESNA UDRUGA KAŠTEL – prezentacija viteških dvoboja na Placi

Radno vrijeme sajma:

Petak i Subota 9:00 – 20:00

Nedjelja 9:00 – 18:00

Fešta od rožic potiče uređenje okućnica i samog mjesta, a svake godine se obnove i dodatno urede razne cvjetne gredice i ulazi u samo naselje. Ujedno dječjem vrtiću Balončić i osnovnim školama Juršići i Svetvinčenta donira se cvijeće za njihova dvorišta. Organizator 'Fešte od rožic' je Udruga Projekt uz podršku TZO Svetvinčenat i Općine Svetvinčenat. (iPress)