Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac potpisao je danas, 3. travnja 2024. godine Ugovore o sufinanciranju rada sa Sigurnom kućom Istra i Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Istra.

Riječ je o dugogodišnjoj suradnji Općine Medulin sa navedenim organizacijama i službama, a ove godine osigurana su značajno veća sredstva nego u prethodnim godinama. Bila je to prilika i za razgovor o potrebama i budućim suradnjama, a ravnateljica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul tom je prilikom istaknula kako ih je Općina Medulin ove godine iznenadila povećanjem sufinanciranja od gotovo 100 posto. Naime, u 2023. godini Općina Medulin sufinancirala je rad Sigurne kuće Istra iznosom od 3.990,00 eura, dok je današnjim potpisivanjem Sporazuma iznos uvećan na 7.500,00 eura.

„Svjesni smo da su se svi troškovi povećali, a nažalost kako su nam i prenijeli iz Sigurne kuće Istra, nasilja i korisnika je sve više. To nas zaista žalosti i najmanje što možemo učiniti za njih je povećati im sufinanciranje kako bi svim njihovim korisnicima, ali i svim djelatnicima barem malo olakšali boravak i rad u Sigurnoj kući. Ovim putem upućujem zahvale ravnateljici Sigurne kuće i svim djelatnicima na svemu što čine za pomoć i podršku žrtvama nasilja, a svim ženama koje se suočavaju s bilo kojim oblikom nasilja poručujem kako nisu same te apeliramo da se obrate nadležnim institucijama kao i Sigurnoj kući Istra za pomoć“, izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Da je suradnja Općine Medulin i Sigurne kuće Istra postojana istaknula je i ravnateljica Jadranka Černjul: „Zaista moram zahvaliti Općini Medulin na suradnji i pomoći. Oni su jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave od kojih nismo mi morali tražiti povećanje sufinanciranja već su oni to učinili samoinicijativno. Isto tako, moram naglasiti, Općina Medulin sufinancira boravak u vrtiću u 100% iznosu za dijete koje je žrtva nasilja i naš korisnik, a smješteno je na njihovom području. I na taj način nama olakšavaju rad i funkcioniranje Sigurne kuće“. Na samom kraju zahvalila se i udruzi MedulinArt koja godinama organizira humanitarne događaje u Medulinu, a čiji se prihod donira upravo Sigurnoj kući Istra.

Sigurna kuća Istra je organizacija civilnog društva (udruga) koja pruža besplatnu pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog /partnerskog nasilja i njihovoj djeci. Imaju i SOS telefon: 052 500 - 148 koji je otvoren za pozive:
- radnim danom od 8:00 - 14:00 sati.
- ponedjeljkom i petkom dodatno od 17:00 - 19:00 sati

Isto tako, Sigurna kuća Istra raspolaže s dva skloništa na tajnim lokacijama, kapaciteta do 17 osoba. Sklonište je prostor na tajnoj lokaciji u koji se smještaju žene žrtve nasilja u obitelji koje su odlučile prekinuti nasilni odnos, a nemaju mogućnost ostanka u vlastitom domu ili druge raspoložive resurse (rodbina, prijatelji).

Povećanje u sufinanciranju rada ostvareno je i Sporazumom s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Istra čiji se rad sufinancira od 2021. godine, kada je iz općinskog proračuna isplaćeno 2.654,00 eura, dok je današnjim potpisivanjem sufinanciranje povećano na 6.000,00 eura. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je pročelnik HGSS – Stanica Istra Martin Glavić koji je zahvalio načelniku Ivanu Kircu na potpori te istaknuo kako u Stanici Istra djeluje 35 volontera, uključujući i njega kao pročelnika te samo 1 zaposlena osoba koja obavlja poslove administracije. Donirana sredstva iskoristiti će za nabavku i održavanje specijalističke opreme, gorivo za službena vozila, osiguranje, registracije i održavanje vozila, opremanje skladišnog prostora, naknade troškova volonterima i plaća zaposlenika te bankarske i knjigovodstvene usluge.

Pročelnik Stanice Istra Martin Glavić zahvalio je načelniku Ivanu Kircu na donaciji te istaknuo“ Svake godine bilježimo sve veći broj intervencija. U proteklim godinama imali smo u prosjeku između 20 – 30 intervencija, a ove godine, već u prva 3 mjeseca bilježimo 16 intervencija. Većinom je tu riječ o potragama za nestalim osobama, najčešće starijim dementnim osobama, no na području općine Medulin bilježimo veći broj intervencija zbog ozljeda prilikom skokova u vodu na području Kamenjaka. Doniranim sredstvima Općine Medulin olakšati ćemo funkcioniranje naše Stanice u Istri te im ovim putem na tome zahvaljujem “.

Na samom kraju načelnik Ivan Kirac istaknuo je kako je Općina Medulin otvorena za sve oblike suradnje i pomoći Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, zahvalivši im na svemu što čine za zajednicu. Kao novi član nedavno im se pridružio i općinski vijećnik Darko Privrat, koji osim novim članstvom u HGSS-u djeluje kao volonter i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Medulin i Crvenom križu. (iPress)