Dostigavši važan cilj od više od 20.100 posjetitelja (izuzevši brojne školske grupe), zatvorila se izložba "Histri u Istri" u Muzeju antikviteta "J. J. Winckelmann" u Trstu, koju su realizirali Hrvatska zajednica u Trstu/ Comunità Croata di Trieste zajedno s Arheološki muzejom Istre/Museo Archeologico dell'Istria u Puli, u suorganizaciji Općine Trst. Izložba posvećena Histrima dio je trilogije o predrimskim narodima Ilirika, koja je započeta 2018. izložbom o Japodima, a završit će onom o Liburnima.

"Samo je prošle nedjelje više od 900 osoba posjetilo izložbu," – naglašava predsjednik Hrvatske zajednice Damir Murkovic, zahvaljujući Stefanu Bianchiju, voditelju službe za povijesne i umjetničke muzeje Općine Trst, te Marziji Vidulli Torlo, kustosici Muzeja antikviteta "J. J. Winckelmann" – "a tijekom njena trajanja, od 15. prosinca 2023. do 07. travnja 2024., ukupno je bilo čak 20.127 posjetitelja, od čega su između 30% i 50%, kako kojim danom, činili turisti pridošli izvan regije."

Rezultat je to koji nagrađuje kvalitetu izložbe koju je uredila Martina Blečić Kavur sa Sveučilišta Primorske u Kopru, podršku partnera i pokrovitelja (Regije Furlanije –Julijske krajine / Regione Friuli Venezia Giulia i Zaklade CRTrieste) i ponudu uvijek rasprodanih popratnih događanja održanih u Palači Gopcevich. Projekt je imao odličan medijski odjek u Italiji i Hrvatskoj, ali i u Sloveniji.

"Vrijedi napokon istaknuti da su zahvaljujući izložbi i popratnim događanjima" – zaključuje Damir Murkovic – "dodatno prošireni odlični odnosi između brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova u kulturi, zainteresiranih za povijest i identitet istarskih naroda". (iPress)