RTL u suradnji s Promocijom plus donosi najnovije istraživanje političkih preferencija po izbornim jedinicama.

VIII. izborna jedinica uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku i pojedine gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji. Tu je tradicionalno ljevica jača, pa i prema ovom raspoloženju birača na dan 5. travnja vode Rijeke pravde – gotovo 30 posto, HDZ je nadomak 19 posto.

IDS kao treći izbor ima 13, a Most je blizu 6 posto. Možemo! je oko praga, oko kojeg se vrte i Radnička fronta i DP.

U mandatima – to bi izgledalo ovako: 6 lijeva koalicija, 4 HDZ s partnerima, IDS 3, a Most 1.

Po granični, dakle nesigurni mandat, ovdje imaju SDP, HDZ i IDS, a dalje su od mandata koji je ipak moguć - Možemo, Radnička fronta i DP. HDZ je prije 4 godine ovdje dobio 4 mandata, a SDP 8.

Nakon dalmatinskih izbornih jedinica, središnje, zapadne i sjeverne Hrvatske – stvari stoje ovako: HDZ s partnerima ima 29 mandata, Rijeke pravde 25, DP i Most po 5, IDS 3, platforma Sjever 2, a jedan Možemo!.

Istraživanje Promocije plus za RTL provedeno je 4., 5. i 7. travnja, na po 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, uz grešku uzorka od plus-minus 3,8 posto i razinu pouzdanosti 95 posto.

Ovo je samo iskaz raspoloženja anketiranih u trenutku istraživanja, odluka je na biračima u srijedu 17. travnja. Svi detalji su na portalu Danas. hr