Više od 2000 biciklista i trkača sudjelovalo je ovog vikenda na biciklističkom maratonu Istria Gran Fondo i na utrci Umag RUN.

Sportski vikend u sjeverozapadnoj Istri krenuo je u petak kad je održana utrka na kronometar, odnosno vožnji na vrijeme, dok je subota bila rezervirana za glavnu utrku, sa startom i ciljem u Stella Marisu u Umagu. Biciklisti su mogli birati između dvije staze, Gran Fondo dužine 112 km i Medio Fondo dužine 87 km.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na kraćoj stazi, Medio Fondo, najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac. Pobjednici, kao i 25 posto najuspješnijih natjecatelja u svakoj kategoriji osigurali su svoje mjesto na UCI World Series World Cupu koji će se održati u Aalborgu od 29. kolovoza do 1. rujna 2024.

- Istria Gran Fondo je meni najljepši rekreativni biciklistički događaj u Hrvatskoj. Ovo je bio moji osmi nastup i uvijek se rado vraćam. Sada je na vrlo visokoj razini i biciklisti iz svih naših susjednih država su to prepoznali i dolaze u velikom broju se natjecati i vidjeti najljepše slike Istre u prekasno proljeće. Staza je vrlo atraktivna, pa mogu čak reći i zahtjevna, ali prilagođena svima. Istarske ceste su jedne od najljepših za trening i uživanje u vožnji biciklom. Drago mi je kao bivšem profesionalnom biciklistu da Istra ulaže u biciklizam, jer ima veliki potencijal za još veći razvoj biciklizma, kao rekreativnog tako i profesionalnog. U biciklističkom pelotonu su samo riječi hvale i čuđenje ljepotama koje pruža Istra tj. atraktivne ceste i predivne poglede. Vidimo se i sljedeće godine u još većem broju, izjavio je nakon utrke Josip Rumac.

U nedjelju su centar Stella Marisa preplavili sudionici Umag RUNa koji su mogli birati između staze dužine od 5, 10,5 i 21 km. Brojni trkači su uživali u prelijepoj stazi koja ih je vodila tik uz more i borovu šumu, a najbrži u polumaratonu bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic.

- Umag je još jednom uspješno opravdao titulu grada sporta. Deseti Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili su rekordan broj sudionika, više od 2000 natjecatelja iz čak 33 zemalja natjecalo se ovog vikenda u jednoj od utrka. Komentari sudionika su odlični, što nam je iznimno drago, ali i oni njihovih timova i pratnja koji su uživali u dodatnom sadržaju i ljepotama sjeverozapadne Istre. Ovi sportski eventi kao i ostali koje, na razini Klastera sjeverozapadne Istre, organiziramo prije i nakon glavne turističke sezone predstavljaju veliki motiv dolaska i direktno utječu na turistički promet u pred i postsezoni, rekao je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga.

Program u Expo Zoni zabavljao je natjecatelje i brojne posjetitelje do kasnih večernjih sati, dok su najmlađi uživali u brojnim kreativnim radionicama i zabavnim aktivnostima, poput trke na prstenac i testiranja spretnosti u vožnji bicikla, a čak 300 mališana sudjelovalo na biciklističkoj vožnji Mini Fondo te na dječjoj utrci Kid’s RUN.

Sve detalje o rezultatima i vremenima natjecatelja Istria Gran Fonda moguće je pronaći na protime.si, kao i one za Umag RUN. (iPress/Foto: Merlo De Graia)