- Moj mandat je uvijek na raspolaganju, a Predsjedništvo će donijeti svoju odluku. Ostavku neću dati. U izbornom smo procesu, slijede nam EU izbori, a u utorak je predaja listi, rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Nismo zadovoljni, nismo dobili tri mandata, nismo zadovoljni ni brojem glasova u nekim gradovima. Pula je bolja ali morali smo više. Obzirom na veću izlaznost ipak smo zadovoljni brojem glasova. Još uvijek se vidi da imamo podršku u Istri. Treći mandat smo izgubili za 79 glasova, rekao je Paus.  

Paus: Više od 32 tisuće građana glasalo je za Istru u Saboru, nastavljamo se boriti za naše ljude i naredne četiri godine!

„Birači su pokazali da su prepoznali naš trud i brigu za Istru i zato ćemo se i u iduće četiri godine nastaviti boriti za interese Istre u Saboru kao i do sada“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je komentirao rezultate izbora u VIII. izbornoj jedinici.

Prema posljednjim rezultatima, IDS je osvojio planirana dva mandata od čega jedan pripada predsjedniku IDS-a Daliboru Pausu, a drugi gradonačelniku Poreča i potpredsjedniku IDS-a Lorisu Peršuriću. IDS je u VIII. izbornoj jedinici zajedno s koalicijskim partnerima osvojio više od 32 700 glasova:

- Hvala biračima, simpatizerima i članovima koji su nam dali podršku na ovim nacionalnim izborima. Njih više od 32 tisuće odabralo je jedini glas Istre u Saboru, zato ćemo se nastaviti boriti za decentralizaciju, veće plaće, najbolje uvjete za sve naše generacije i istarski identitet, istaknuo je Paus i čestitao svim kandidatima na listi koalicije IDS-a, PGS-a, Unije Kvarnera, Istarske stranke umirovljenika, Socijaldemokrata, Demokrata, Hrvatskih laburista i Reformista koji su u ovoj kampanji pokazali visoku motiviranost, trud i brigu za interese i potrebe građana Istre i Kvarnera.

Za treći mandat koalicije nedostajalo je 79 glasova, no IDS je ipak ispunio svoje ciljeve. Posebne čestitke Paus je uputio Lorisu Peršuriću koji je osvojio zavidan broj preferencijalnih glasova čime je osigurao drugi mandat IDS-a u 11. sazivu Hrvatskog sabora.

-Iako smo priželjkivali veći broj mandata, svjesni smo kako je na rezultate izbora značajno utjecala polarizacija između ljevice i desnice, kao i prekrajanje izbornih jedinica prema kojemu su Matulji maknuti iz VIII. izborne jedinice, a nadodani su Novi Vinodolski i Bakar. U tim okolnostima, a prema rezultatima izbora iz 2016., izgubljeno je gotovo 600 glasova našeg biračkog tijela“, istaknuo je Paus dodajući kako su u IDS-u zadovoljni s brojem osvojenih glasova koji se pokazao veći u odnosu na prethodne izbore.

Pred nama je kampanja za izbore za zastupnike u Europski parlament koja se nastavlja već danas: „IDS, kao i do sada, želi ostati glas Istre na svim razinama odlučivanja, od mjesnih odbora do Europskog parlamenta“, zaključio je Paus.

Na konferenciji za medije prisustvovali su još i kandidati na listi i članovi Predsjedništva IDS-a Loris Peršurić, Valter Glavičić, Marko Paliaga, Helga Možé i Marko Ravnić, kao i europarlamentarac Valter Flego.

Podsjetimo, Paus je u izbornoj kampanji rekao da je sve ispod tri mandata neuspjeh, da bi to značilo da on nije odradio posao kako treba te da će u tom slučaju podnijeti ostavku. No, kako se vidi - predomislio se. (iPress)