Općina Marčana, BK Orbanići, SAKUD Pula i KUD „Mate Balote" Rakalj pozivaju vas na tradicionalno druženje u Orbanićima, u srijedu 1. svibnja.

„Trka na tovari" tradicijski se održava na Praznik rada i blagdana Filiplja – Sv. Filipa i Jakova. Riječ je o najdugovječnijoj utrci tovara u Istri, koja se organizira već više od 50 godina, a prva utrka održana je davne 1968. godine. Program počinje u 17 sati, a nakon utrke s tovarima po selu, održati će se tradicionalno natjecanje u razbijanju pijadine (dubokog tanjura za salatu). Učesnici, od najmlađih pa do najstarijih, s povezom na glavi, na osjećaj moraju doći do pozicije da razbiju pijadinu kolcem (štapom). Kako bi manifestacija bila što autohtonija, najbolji trkači i razbijači za nagradu dobivaju karijolu, makinu za sumperati i likvidati te slične alate. Ugođaj sela nadopuniti će kantaduri i Duo Magnolija istarskim hitovima na harmonici, mihu, roženicama i ostalim tradicionalnim instrumentima.

Po završetku trke i pijadine, oko 19 sati, program se nastavlja 57. Smotrom narodne glazbe i plesa Puljštine. Smotra će tradicionalno započeti mantinjadom (svirkom na roženicama) i dizanjem zastave Smotre, nakon čega slijedi bogati program tradicijske glazbe, pjesme i revijalnog plesa u narodnim nošnjama južne Istre. Nastupiti će KUD Uljanik iz Pule, KUD Barban, KUD Zajednice Talijana Vodnjan i KUD Mate Balote iz Raklja, kao i nekoliko individualnih narodnih svirača i pjevača. Manifestacija okuplja veliki broj narodnih pjevača, plesača i svirača tradicijske glazbe te vjerno predstavlja istarski folklor, baštinu i običaje.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula – Pola i Turistička zajednica Općine Marčana. (iPress)