Umag je napokon dočekao i taj dan, dan kada su župan Istarske županije Boris Miletić i gradonačelnik Vili Bassanese najavili početak rada srednje škole i upisa u novu školsku godinu 2024./2025.

Danas su. ispred nove zgrade Srednje škole u Umagu, župan Miletić i gradonačelnik Bassanese službeno najavili početak upisa u srednju školu - smjerove Jezične i Prirodoslovno-matematičke gimnazije, te potpisali Ugovor o isplati kapitalne donacije za opremanje srednje škole.

Potonjim se županija i Grad Umag obvezuju troškove opremanja škole podmiriti u jednakim omjerima, odnosno svaka strana u visini od 50% predviđenog troška u iznosu od cca 400 tisuća EUR.

„Obrazovanje je oduvijek bilo temelj civilizacijskog dosega i pitanje demografskog opstanka i razvoja zajednice. U slučaju Grada Umaga, srednja škola je pitanje našeg prava na obrazovanje, održivosti i razvoja. Mi u Umagu samo želimo biti jednaki i kada smo različiti, želimo imati ista prava kao i ostali.

Upravo stoga smo nakon 12 godina mukotrpnog rada i upornosti uspjeli. Sami smo izgradili srednju školu i dalje nastavljamo graditi obrazovni kampus. Funkcija obrazovanja na razini društva polazi od socijalnih, kulturnih, političkih i ekonomskih ciljeva, a svaki je usko vezan uz obrazovanje, što konačno utječe na ukupni razvoj Umaga, Istre i Hrvatske. Dakle, izgradnja kvalitete života građana je konačni cilj svih aktivnosti koje dnevno poduzimamo u našem društvu, a to je temeljni smisao bavljenja politikom kojim bi se svi trebali voditi“ naglasio je gradonačelnik. „Ovim simboličnim činom, naš san postaje realnost i ponos te ovim putem želim zahvaliti prvenstveno svim građanima Umaga na povjerenju, strpljenju i podršci, svim kolegicama i kolegama na odrađenom poslu te svakako Županiji i županu na suradnji. Ovo je potpuno nova stranica za Grad Umag i velika pobjeda za sve naše učenike koji će moći pohađati srednju školu u svome gradu“ zaključio je Bassanese prilikom obilaska novoizgrađene srednje škole. „

„Posebno me veseli današnji dan i čin potpisivanja Ugovora za opremanje srednje škole u Umagu, a koji je od iznimnog značaja kako za Grad Umag, tako i za Županiju" rekao je župan Miletić, pritom podsjetivši na brojne projekte koje Istarska županija, u suradnji s istarskim gradovima, poduzima s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. „Mislim da je to izuzetak da se jedan Grad odluči izgraditi jedan ovakav objekt u funkciji srednjeg školstva. Drago mi je da djeca ove godine mogu početi pohađati nastavu u ovoj ustanovi. Iskrene čestitke i zahvala!“

Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio kako se srednja škola prostire na tri etaže sa cca 3500 m površine te sadrži 23 što učionica, kabineta i praktikuma te sve ostale sadržaje po najzahtjevnijih standardima i potrebama za kvalitetan i siguran boravak. Jezična i Prirodoslovno matematička gimnazija su zasigurno odličan temelj za pozicioniranje Umaga kao grada u koji će se učenici dolaziti školovati što nas veseli.

Zbog poznatih okolnosti pri izgradnji i protoka vremena, trenutna vrijednost ukupne investicije iznosi gotovo 10 milijuna eura. (iPress)