Učenice 3. razreda jezične gimnazije Srednje škole Mate Balote Poreč s profesoricom francuskog jezika Patriciom Baf Bratović, održale su nedavno u Gradskoj vijećnici video sastanak sa učenicima iz škole Simone-Veil u francuskom gradu Noisielu. Nastavak je to suradnje, nakon što se krajem prošle godine Mathieu Viskovic, gradonačelnik Noisiela, grada prijatelja Grada Poreča-Parenzo, susreo se s učenicima u porečkoj školi.

Porečkim gimnazijalcima jezičnog usmjerenja, koji su od ove godine, uz druge jezike, kao izborni predmet odlučili učiti francuski jezik, suradnja s gradom prijateljem Noisielom, odlična je prilika za i širenje znanja, prvo kroz on line susrete i upoznavanja, a kasnije i kroz razmjenu učenika sa školom u Francuskoj, kako bi mladi gradova prijatelja proširili poznanstva i razmjenjivali iskustva.

Na video sastanku učenici su, svaki sa svoje strane, pripremili prezentaciju svoje škole i regiju, a prezentacije su i otvorile i dosta pitanja za daljnju raspravu. Sastanku je prisustvovala i Nadia Štifanić Dobrilović, Voditeljica Odsjeka za školstvo u gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i predsjednica Odbora za suradnju sa općinama, gradovima, regijama i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća.

Grad Poreč-Parenzo i Grad Noisiel službeni su Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisali prije nešto više od godinu dana, a razgovori su počeli prije tri godine. Noisiel spada u metropolitansko područje Pariza, te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, što ga čini i zanimljivim mladim ljudima. (iPress)