Vodnjanska komunalna tvrtka Contrada se ove godine pridružila inicijativi "No Mow May" (Svibanj bez košnje) koja je pokrenuta od strane organizacije Plantlife 2019. godine.

Tijekom travnja i svibnja obustavlja se košnja javnih površina u cilju zaštite bioraznolikosti, a posebice kukaca oprašivača koji su nam životno važni. Upravo je svibanj vrhunac sezone kada sve buja i cvate i kada im je ponuda hrane u prirodi najobilnija i najnužnija i stoga košnja u ovo vrijeme ostavlja vrlo negativne posljedice ne samo na oprašivače već i na klimu i pravi je ubojica bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Travnjaci na južnom i sjevernom ulazu u Grad Vodnjan-Dignano ostati će nekošeni tijekom svibnja kako bi kukci imali mjesto za hranjenje.

Djeca dječjeg vrtića Petar Pan su u sklopu svog edukativnog dijela učila o zdravoj hrani, važnosti pčela i dobrobiti meda. Njihove vrijedne ručice obojale su pčelice kojima su označeni nekošeni travnjaci.

Dječje izjave:

  • Naučili smo da pčele prave med.
  • Med je jako zdrav, i kada ga jedeš ni si više bolestan.
  • Pčele traže cvijeće, tako prave med.  Zato cvijeće mora se čuvati i ne počupati., stoji u priopćenju konunalne tvrtke Contrada. (iPress)