Električni romobili tvrtke  Bolt, najvećeg pružatelje usluga mikromobilnosti u Europi, od danas su dostupni i u Puli. Tako će Puležani i njihovi gosti sada imati na raspolaganju povoljnu, praktičnu i održivu alternativu za obavljanje svakodnevnih obveza te brže kretanje po gradu, posebno tijekom turističke sezone. Pula će ubrzo postati i prvi hrvatski grad u kojem će Bolt predstaviti svoje električne bicikle.

„Građani i turisti su već do sada iskusili prednosti e-romobila i e-bicikala te vjerujemo kako će Bolt opravdati povjerenje koje smo im dali. Svakako cijenimo činjenicu što će usluga biti još pristupačnija za naše građane i posjetitelje te da će ih to dodatno potaknuti na češće korištenje ovih praktičnih i ekološki prihvatljivih vozila. Radujemo se uspješnoj suradnji s tvrtkom Bolt te pozivamo sve na odgovorno i sigurno korištenje e-romobila i e-bicikala“, izjavio je gradonačelnik grada Pule Filip Zoričić.

Stanovnicima Pule i posjetiteljima za početak će biti dostupno 100 Boltovih električnih romobila raspoređenih na 32 lokacije koje je odredio grad Pula. Najam i korištenje električnih romobila Bolt moguće je u više od 250 gradova diljem svijeta, uključujući Osijek, Rijeku, Zadar te od danas i Pulu. Otključavanje romobila bit će besplatno, a cijena korištenja povoljnih 30 centi po minuti vožnje, dok će prvi tjedan vožnje biti povoljnije za čak 50 %. Česti korisnici usluge najma imat će na raspolaganju razne opcije pretplate kako bi ostvarili uštede.

“Iznimno nam je drago da su Bolt romobili sve prisutniji diljem Hrvatske te da će od sada biti dostupni i u mom rodnom gradu, Puli. Već 10 godina misija nam je učiniti prijevoz u urbanim sredinama održivijim, ekonomičnijim te ekološki prihvatljivijim. Naše prepoznatljive zelene električne romobile koriste korisnici u preko 30 zemalja i 250 gradova u svijetu. Na ulicama hrvatskih gradova od danas će tako biti preko 1.000 Boltovih električnih romobila, s uvođenjem novih 100 romobila u Puli. Uzbuđeni smo i što ćemo uskoro imati prilike predstaviti još jedan održivi i koristan način prijevoza po prvi puta u Hrvatskoj - naše električne bicikle. Sve naše usluge imaju za cilj učiniti život u gradu ugodnijim i manje stresnim, pogotovo u turističkim centrima kao što je Pula“, izjavio je Fabijan Popović, menadžer za javne politike u Boltu za Adria regiju.

Korisnici će romobile moći voziti u cijeloj Puli, dok će u užem centru brzina biti automatski ograničena radi sigurnosti. Romobile će moći preuzeti i parkirati nakon korištenja isključivo na za to predviđenim lokacijama koje su naznačene unutar aplikacije.

Boltova usluga najma električnih romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Romobil se otključava skeniranjem QR koda na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila čemu se u Boltu pridaje posebna pozornost.

Bolt od samog početka pružanja usluge najma e-romobila provodi i niz drugih aktivnosti koje pridonose sigurnosti u prometu. Uz Dan sigurne vožnje i edukacije o pravilnom korištenju romobila, Bolt je u samu aplikaciju implementirao AI sustav ocjenjivanja korisnika romobila koji prepoznaje rizično ponašanje kao što su tandemska vožnja, naglo kočenje i nepravilno parkiranje. Zahvaljujući tom sustavu ocjenjivanja korisnika, dodatno se unaprijedila njihova sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Korisnici također imaju na raspolaganju serijal edukativnih materijala na svojoj web stranici na temu zakonskih obveza, osnova korištenja romobila, sigurne vožnje te pravilnog parkiranja. (iPress)