Dvjestotinjak odgojiteljica prosvjedovalo je u subotu u Puli, zahtjevajući izjednačavanje plaća u gradakim dječjim vrtićima s plaćama u osnovnim školama, ali i upozorilo na loše uvjete rada i status tog deficitarnog zanimanja koje se sve više omalovažava.

Predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je da je to pravo zaposlenika na koje upućuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju te da takav stav ima i ministarstvo.

"Razlika je još uvijek 40 posto, a mi čak nismo tražili niti usklađenje s dodacima, tražili smo samo usklađenje osnovne bruto plaće", naglaiso je Kutlača.

Upozorio je da u državi nedostaje odgojitelja, zvanje odgojitelja je omalovaženo, a zaposlenici odlaze raditi u velike trgovačke lance jer radom u vrtiću ne mogu osigurati normalan život. Upitao je kako će se takvom politikom privući nove radnike.

Predsjednica Sindikata Marina Cvitić istaknula je događanja u posljednjih nekoliko mjeseci nisu hir zaposlenih u predškolskom odgoju već je to borba za dostojanstvo radnika i struke.

"Ovo je borba za poštivanje zakona. Ova je struka zapostavljena, ali to nije samo problem Pule, Istre već gotovo cijele Hrvatske", upozorila je Cvitić.

Po njezinoj procjeni u Hrvatskoj već sada nedostaje oko pet tisuća odgojitelja zbog čega se stručni radnici zamjenjuju nestručnim, a dječji vrtići umjesto odgojno-obrazovnih institucija postaju čuvališta za djecu.

Upozorila je da radnici u dječjim vrtićima ne mogu više čekati i nemaju što izgubiti.

"Duboko smo razočarane da se ovo zvanje i zanimanje omalovažava. Tražimo samo ono što nam pripada, i danas našu borbu ne završavamo , tek započinjemo", poručile su pulske odgojiteljice. (Hina)